Κοινοτάρχες νότιας Ρόδου: «Η ανθρώπινη ζωή δεν αποτιμάται με αριθμούς. Είναι ανεκτίμητη»

  • Iatropedia
Η 55χρονη γυναίκα που έχασε την ζωή της το περασμένο Σάββατο επειδή έπρεπε να μεταφερθεί με ΙΧ δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία της ενώ είχε υποστεί οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, "πόνεσε" πολύ τους παράγοντες του νησιού που απέστειλαν χθες επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, τους βουλευτές Δωδεκανήσου, τον περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο και τον δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο. Την επιστολή υπογράφουν 10 κοινοτάρχες της νότιας Ρόδου!

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Προσλήψεις γιατρών για το απομακρυσμένο νότιο κομμάτι του νησιού, λειτουργία του Περιφερειακού Ιατρείου Γενναδίου όλο το χρόνο και να υπάρχει στην περιοχή συνεχώς πλήρως εξοπλισμένο ασθενοφόρο για έκτακτα, σοβαρά περιστατικά είναι τα βασικά αιτήματα των κοινοταρχών.

Με οργή και πόνο τονίζουν ότι οι 30.000 κάτοικοι της περιοχής δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως στατιστιό μέγεθος αλλά ως άνθρωποι με ανεκτίμητη αξία.

Διαβάστε εδώ την επιστολή:

Αξιότιμε Υπουργέ, κύριοι βουλευτές Δωδεκανήσου, κε Περιφερειάρχη, κε Δήμαρχε,

Σας ενημερώνουμε για την σύσκεψη, για την «διάσωση» της υγείας, στη Νότια Ρόδο, που πραγματοποιήθηκε στις 27/06/2015, στο Περιφερειακό Ιατρείο Γενναδίου (Π.Ι.Γ.).

Παρόντες ήταν: οι 10 πρόεδροι των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου, όλο το προσωπικό του Π.Ι.Γ , o Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου κος Παγκάς Μίλτος, οι κύριοι Χρήστος Μαντάς και Ηλίας Τσέρκης από πλευράς Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, καθώς και μέλη της Επιτροπής Αγώνα Υγείας της περιοχής.

Η σύσκεψη ήταν αρκετά ουσιαστική και γόνιμη, με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες να καταλήξουμε σε προτάσεις, που θεωρούμε περισσότερο από ποτέ πως επιβάλλεται να υλοποιηθούν με αιτία και αφορμή το πιο πρόσφατο περιστατικό μιας μητέρας τριών παιδιών που έχασε τη ζωή της από έμφραγμα του μυοκαρδίου που σημειώθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Στην πράξη, απαιτούμε την πρόσληψη γιατρών για να εξυπηρετούνται τακτικά και έκτακτα περιστατικά, στην γεωγραφικά πιο απομακρυσμένη περιοχή του νησιού, η οποία έχει δύο ακόμη σοβαρά μειονεκτήματα:

Αφ’ ενός βρίσκεται αρκετά μακριά από εκεί που εδρεύει το νοσοκομείο της Ρόδου και αφ’ ετέρου για να φτάσει το ΕΚΑΒ στην περιοχή σε έκτακτο περιστατικό, συνήθως χάνονται τα πολύτιμα πρώτα λεπτά, χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές, όπως έγινε το περασμένο Σάββατο κι όπως με λύπη ακράδαντα πιστεύουμε ότι θα επαναληφθεί στο μέλλον !

Ύψιστο Αγαθό αποτελεί η Υγεία όπως και αναπόσπαστο Δικαίωμα των πολιτών. Εξάλλου βασική Αρχή του Συντάγματος αποτελεί το Κράτος Πρόνοιας. Γνωρίζουμε πολύ καλά την οικονομική κατάσταση αυτής της χώρας, την βιώνουμε καθημερινά εδώ και χρόνια. Όμως…..

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να δεχθούμε την λογική ότι οι κάτοικοι, 30.000 περίπου μαζί με τον τουρισμό στη Νότια Ρόδο αλλά και σε άλλες απομακρυσμένες περιοχές και μικρά νησιά της χώρας, αποτελούν έναν αριθμό μειοψηφίας που δεν πληρεί τις «προϋποθέσεις» αποτιμημένες σε ευρώ ενός ελλειμματικού προϋπολογισμού, για να έχουν το δικαίωμα να τους παρασχεθούν οι απαραίτητες πρώτες βοήθειες, η απαραίτητη Ιατρική βοήθεια, όπως επίσης και το ασθενοφόρο για να μεταβούν στο Νοσοκομείο αλλά και την εικοσιτετράωρη εφημερία !

Προτείνουμε :

-Την 24ωρη λειτουργία του Περιφερειακού Ιατρείου Γενναδίου όλο το χρόνο, με εξυπηρέτηση τακτικών και έκτακτων περιστατικών.

-Να προκηρυχθούν θέσεις Ιατρών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και οι απαραίτητες εφημερίες.

-Να σταλεί επειγόντως ασθενοφόρο πλήρως επανδρωμένο σε έμψυχο και άψυχο υλικό και να σταθμεύει στο Περιφερειακό Ιατρείο Γενναδίου.

-Εκφράζουμε την οργή, την αγανάκτηση και τον θυμό μας για τα αδικοχαμένα αγαπημένα μας πρόσωπα,

-Θεωρούμε υποχρέωσή μας να τονίσουμε για άλλη μια φορά την επιτακτικότητα της ανάγκης,

-Αποτελεί κοινωνική ευθύνη όλων μας, ανεξάρτητα από τη θέση, την καρέκλα, το πολιτικό χρώμα, η παροχή του κοινωνικού αγαθού της Υγείας και τέλος αλλά όχι τελευταίο, ας μην ξεχνάμε πως….

Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ ΔΕΝ ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ !!!

Οι πρόεδροι κοινοτήτων της Ενότητας Νοτίας Ρόδου:

Παπαβασιλείου Μαρία, Δημοτική Κοινότητα Ασκληπιείου,

Διαμαντής Ευστάθιος, Τοπική Κοινότητα Απολλακιάς,

Μανουσάκης Γεώργιος, Τοπική Κοινότητα Αρνίθας,

Καλαποδάκης Βασίλειος, Τοπική Κοινότητα Βατίου,

Μανωλάκης Γεώργιος, Τοπική Κοινότητα Γενναδίου,

Βουκκής Βασίλειος, Τοπική Κοινότητα Ιστρίου,

Ζαννετάκης Νικόλαος, Τοπική Κοινότητα Κατταβιάς,

Μιχαήλ Βασίλειος, Τοπική Κοινότητα Λαχανιάς,

Λάμπρου Χαράλαμπος, Τοπική Κοινότητα Μεσαναγρού,

Χατζησάββας Σταμάτης, Τοπική Κοινότητα Προφύλιας.