Κινητοποιήσεις στην Υγεία: Στους δρόμους γιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ

  • Γιάννα Σουλάκη
απεργία ΕΣΥ
Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται σήμερα οι εργαζόμενοι στην Υγεία, οι οποίοι πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας. "Δεν θέλουμε χειροκροτήματα", λένε, "αλλά αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και δωρεάν υγεία για όλους".

Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην Υγεία σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Μαβίλη και στη συνέχεια πορεία μέσω της Βουλής, η οποία κατέληξε στο Υπουργείο Υγείας.

Με αίτημα «ένα αποκλειστικά δημόσιο και απολύτως δωρεάν σύστημα υγείας για όλους» γιατροί και νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομείων όλης της χώρας βρέθηκαν στους δρόμους. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) διεκδικούν, όπως αναφέρουν, «μια ισχυρή Δημόσια Υγεία και Πρόνοια που θα είναι σε θέση να προσφέρουν ποιοτική, δωρεάν περίθαλψη στον πληθυσμό ακόμη και σε περιόδους πανδημίας».

ΠΟΕΔΗΝ: «Αιτία πολέμου η επιστροφή των εργολάβων στα νοσοκομεία»

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ),  νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και καθαριστές , δηλώνουν ότι  με την επιστροφή στην κανονικότητα άρχισαν να εμφανίζονται οι χρόνιες παθογένειες στη Δημόσια Υγεία.

«Ισχυρή Δημόσια Υγεία δεν γίνεται με 40.000 κενές οργανικές θέσεις και 5% του ΑΕΠ Δημόσια Δαπάνη Υγείας. Ούτε καλύπτονται τα κενά σε ΜΕΘ (θα πρέπει να λειτουργούν 3500 κλίνες) με τις αναγκαίες αλλά προσωρινές ΜΕΘ που λειτουργούν για την αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού (πολύ λιγότερες των αναγκών).

Στα Νοσοκομεία και τις άλλες Μονάδες Υγείας όπως και στην Πρόνοια, υπηρετούν 16.000 έκτακτοι υπάλληλοι (Επικουρικοί, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ, κλπ.). Υπηρετούν πολλά χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις εργασίας. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πολέμησαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας. Ως εκ τούτω δικαιούνται την μονιμοποίησή τους. Οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες επιβεβαιώνονται από τις κενές οργανικές θέσεις που είναι πολλαπλάσιες και η ίδια η πολιτεία το αποδέχεται με τις συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων.

Αιτία πολέμου είναι για την ΠΟΕΔΗΝ η παλινόρθωση των εργολάβων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες», καταλήγουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ζητούν την «αυτονόητη», όπως υποστηρίζουν, ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

ΟΕΝΓΕ: «Δεν περισσεύει κανένας εργαζόμενος»

Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών υποστηρίζει ότι η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων απαξιώνει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας : «Η πολιτική που θεωρεί την υγεία-ατομική ευθύνη και τις υπηρεσίες υγείας – εμπόρευμα χρεοκόπησε. Χρεοκόπησε γιατί είναι αυτή που ευθύνεται για τα χάλια του δημόσιου συστήματος υγείας, τα ράντζα, τις μακροχρόνιες λίστες αναμονής, τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, την εντατικοποίηση, την
περιπλάνηση των υγειονομικών από τη μία μονάδα στην άλλη για να μπαλώνουν τρύπες, τις περικοπές και τις αυξημένες πληρωμές για τους ασθενείς», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι γιατροί του ΕΣΥ.

Δείτε σχετικές φωτογραφίες:

απεργία