Κοινή Υπουργική Απόφαση για ανασφάλιστους: Λάθη και παραλείψεις…

  • Iatropedia
Προσθήκες και διορθώσεις χρειάζεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κάλυψη των ανασφάλιστων με αποτέλεσμα το διάστημα αυτό της διαβούλευσης να είναι εξαιρετικά κρίσιμο...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Χειρουργικές επεμβάσεις, αναπηρικά καροτσάκια, γυαλιά όρασης, ακουστικά και άλλες ελλείψεις στην σχετική ΚΥΑ απαιτεί την προσοχή των αρμοδίων στις ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων αλλά και όλων των ιατρικών φορέων ώστε να μην περάσει η ΚΥΑ με λάθη…

Πρώτα απ΄όλα κενά υπάρχουν στην διαδικασία αποζημίωσης των προμηθευτών τόσο του δημόσιου τομέα, όσο και του ιδιωτικού.

Εξάλλου, στο άρθρο 10 επειδή μεταφέρεται η αρμοδιότητα έκδοσης βιβλιαρίου Υγείας ανασφάλιστου (ΒΥΑ) στους Δήμους, καλό είναι να αναφερθεί ότι συνοδεύεται και από την απαιτούμενη πίστωση.

Στο άρθρο 9 δεν περιλαμβάνεται το άρθρο 15 του ΕΚΠΥ με το παράρτημά του, για παροχή πρόσθετων ειδών όπως καροτσάκια αναπηρικά, οξυγόνο, κηδεμόνες, γυαλιά, ακουστικά βαρηκοΐας, τεχνητό στήθος, και δεν αναφέρεται αναλυτικά η κάλυψη χειρουργικών επεμβάσεων.

Για τους μακροχρόνια ανέργους από 29 ετών και άνω, που είχαν βιβλιάριο υγείας ΙΚΑ μέσω του ΟΑΕΔ και έληξε η ασφάλεια τους λόγω ηλικίας, πρέπει η κάλυψη να συνεχίζεται για τουλάχιστον ακόμη έναν χρόνο. Το 90% δεν παίρνει επίδομα ανεργίας.

Επίσης τα ΚΕΠ δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον όγκο των 2,5 δικαιούχων ανασφάλιστων.