Κίνδυνος καρκίνου ακόμα και από την ήπια κατανάλωση αλκοόλ λένε οι επιστήμονες

  • Iatropedia
Ακόμα και η ήπια/μικρή κατανάλωση αλκοόλ, όπως το ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και τα δύο ποτά για τους άνδρες, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ.

Εξετάζοντας τις περιπτώσεις πάνω από 100.000 ανθρώπων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος αυτός, είναι μεγαλύτερος για την περίπτωση του καρκίνου του στήθους στις γυναίκες.

Παλαιότερες μελέτες είχαν συσχετίσει την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ με αύξηση του κινδύνου για καρκίνο. Η νέα μελέτη δείχνει ότι ακόμη και σε μικρότερες ποσότητες το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει κάπως τον κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου (εντέρου, ήπατος, στόματος, φάρυγγα, λάρυγγα, οισοφάγου κ.α.).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Έντουαρντ Τζιοβανούτσι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περίπου 88.000 γυναίκες και 48.000 άνδρες για μια περίοδο έως 30 ετών.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε σχέση με τη συχνότητα και την ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ. Στη διάρκεια της 30ετούς μελέτης εμφανίσθηκαν διάφορα είδη καρκίνου σε 19.269 γυναίκες και 7.571 άνδρες.

Η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο σχετίζεται με μια μικρή αύξηση του κινδύνου για καρκίνο και στα δύο φύλα, για καπνιστές και μη.

Ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου σχετικού με το αλκοόλ είναι μεγαλύτερος μεταξύ των ανδρών καπνιστών, αλλά όχι των μη καπνιστών. Μεταξύ των γυναικών, καπνιστριών και μη, ο κίνδυνος καρκίνου, ιδίως του μαστού, είναι αυξημένος, έστω κι αν η κατανάλωση αλκοόλ δεν ξεπερνά το ένα ποτό ημερησίως.

Οι ερευνητές συνέστησαν στους άνδρες να μην πίνουν πάνω από δύο μερίδες αλκοόλ τη μέρα και στις γυναίκες πάνω από μία. Ως μερίδα νοείται ένα ποτό που περιέχει 15 γραμμάρια αλκοόλ, ποσότητα που ισοδυναμεί περίπου με ένα ποτήρι κρασί ή μια μικρή μπίρα.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το http://www.bbc.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι κερδίζετε σε λίγες μέρες αφότου κόψετε τα αναψυκτικά

Έρευνα: Ο καφές μειώνει την πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου