Κικίλιας: Τα πρώτα τεστ για την άρση των μέτρων στους υγειονομικούς, τις ευπαθείς ομάδες κι όσους επιστρέψουν πρώτοι στις δουλειές τους

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει το scanning του πληθυσμού, για να προχωρήσει η χώρα στην σταδιακή άρση της καραντίνας, αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αποκάλυψε το μοντέλο το οποίο εξετάζει η Προεδρία της Κυβέρνησης για την σταδιακή άρση των μέτρων, τα οποία θα βγάλουν τη χώρα από το lockdown, από τις αρχές Μαϊου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το μοντέλο το οποίο εξετάζεται και αφορά σε όλα τα Υπουργεία με ειδικό αλγόρυθμο, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν, αλλά και τα επιστημονικά δεδομένα, είναι το εξής:

Η πυραμίδα της ιεράρχησης των τεστ θα ξεκινήσει πρώτα από τους υγειονομικούς, θα συνεχιστεί με τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους και τέλος θα επεκταθεί σε όσους εργαζόμενους θα πρέπει να επιστρέψουν πρώτοι στις εργασίες τους, ώστε να γίνει επανακίνηση της παραγωγικής διαδικασίας στη χώρα.

Ο κ. Κικίλιας δήλωσε χαρακρηριστικά:

«Είναι ακόμα μέσα Απριλίου. Ψάχνουμε να βρούμε το testing, δηλαδή τον τρόπο που θα ελεγχθούν συγκεκριμένα κομμάτια του πληθυσμού, τον τρόπο με τον οποίον θα απελευθερώσουμε κάποιες καραντίνες και τη σταδιακή σχέση μεταξύ του ενός μέτρου από το άλλο, έτσι ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε, να επαναξιολογούμε και να μην πάθουμε ζημιά. (…) Σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων μας, τις οποίες θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μέχρι τέλους, η ιεράρχηση των τεστ έχει να κάνει πρώτα από όλα με τους υγειονομικούς μας: γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό. Μετά με τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους και με τους συμπολίτες μας που θέλουμε να επαναφέρουμε στην παραγωγική διαδικασία».

Κικίλιας: Να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες αυτό το Πάσχα

Η επιλογή του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης να εμπιστευτούν τους κορυφαίους ειδικούς, λοιμωξιολόγους, επιδημιολόγους, τους κορυφαίους επιστήμονες της χώρας θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας:

«Καθημερινά συσκεπτόμαστε με τηλεδιάσκεψη, ακούμε τις οδηγίες και τις συμβουλές τους και τις έχουμε ακολουθήσει κατά γράμμα. Άρα, λοιπόν, θα γίνει και τη Μεγάλη Εβδομάδα αυτό το οποίο πρέπει. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα πρέπει να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε τους μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους, τις ευπαθείς ομάδες, αυτούς στους οποίους, ασυνείδητα ενδεχομένως κάποιοι από εμάς, θα δημιουργούσαμε τεράστιο πρόβλημα υγείας με τις εκάστοτε μετακινήσεις μας, να μπορούμε να τους προστατεύσουμε».

Τα μέτρα αξιολογούνται και επαναξιολογούνται, συμπλήρωσε ο Υπουργός Υγείας, ανάλογα με το feedback που παίρνουν οι επιστήμονες, από το πώς αντιδρούν οι πολίτες σ’ αυτά.

Κορωνοϊός: Γι’ αυτό στην Ελλάδα δεν θρηνήσαμε πολλά θύματα…

Απαντώντας σε ερώτηση για το μυστικό επιτυχίας της Ελλάδας, όπως προβέλλεται από τον ξένο Τύπο, ο κ. Κικίλιας το απέδωσε στα έγκαιρα μέτρα που ελήφθησαν στη χώρα, αλλά και στην υποδειγματική αναπόκριση των ελλήνων πολιτών, το οποίο παραδέχθηκε ότι έχει μεγάλο κόστος:

«Ανταποκριθήκαμε στην εθνική μάχη απέναντι στον κορονοϊό, γιατί οι Έλληνες σχημάτισαν μια ανθρώπινη ασπίδα προστασίας, του πιο πολύτιμου αγαθού, της ζωής. Το είδαμε αυτό και επιβεβαιώθηκε όλους αυτούς τους μήνες που δίνουμε μια μάχη απέναντι σε μια πανδημία. Οι χώρες γύρω μας μετρούν εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά. Και εμείς έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές, αλλά από τις αρχές Ιανουαρίου προσαρμόσαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τα Νοσοκομεία, τον ΕΟΦ, το ΙΦΕΤ, τους πρωταγωνιστές μας, γιατρούς, νοσηλευτές, σε μία κατάσταση τέτοια, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πιθανά περιστατικά ,να ιχνηλατήσουμε και να δώσουμε τη φροντίδα αυτή που χρειάστηκαν οι συμπολίτες μας αυτούς τους 2,5–3 μήνες».

Για τη Μόρια…

Ιδιαίτερη μέριμνα για τη Μόρια και την προστασία του ευάλωτου πληθυσμού των προσφύγων και μεταναστών, τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, ότι λαμβάνει το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ, κλιμάκιο του οποίου βρίσκεται στο Κέντρο Προσφύγων και Μεταναστών στη Λέσβο.

«Είναι ένας ευάλωτος πληθυσμός, σε ένα χώρο που υπάρχει πολύς κόσμος και μελετούμε συστηματικά και με το Υπουργείο Μετανάστευσης, τρόπους για να μπορέσουμε να περιφρουρήσουμε την υγεία του. Προτιμώ να είμαστε έτοιμοι και να μπορούμε να ανταποκριθούμε, παρά να αιφνιδιαστούμε», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.