Κικίλιας για αντοχές του ΕΣΥ απέναντι στην πανδημία: «Θα καταφέρουμε να αντέξουμε» – Όλα τα στοιχεία

  • Γιάννα Σουλάκη
Στοιχεία για τις εφεδρείες του συστήματος Υγείας, οι οποίες εξαντλούνται το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της αφόρητης πίεσης που ασκούν οι εκατοντάδες ημερήσιες εισαγωγές ασθενών με Covid στα νοσοκομεία, έδωσε το απόγευμα σε συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου.

Η αύξηση της μεταδοτικότητας στη συμπρωτεύουσα στο 32%, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Κικίλιας, έχει φέρει το δημόσιο σύστημα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα στο «κόκκινο», όπως παραδέχθηκε. Παρ’ όλα αυτά το ΕΣΥ θα αντέξει, ακόμη κι αν χρειαστεί να γίνουν αεροδιαμιδές ασθενών με κορονοϊό από τη μία Περιφερειακή Ενότητα στην άλλη.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης: αναπτύσσονται επιπλέον 50 κλίνες ΜΕΘ

Τις επόμενες μέρες αναπτύσσονται ακόμη 50 κλίνες ΜΕΘ με την μετατροπή ειδικών μονάδων νοσοκομείων σε όλη τη χώρα (νευροχειρουργικών κ.α. κλινικών) σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αποκλειστικά για ασθενείς με Covid. Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε, «οι δυνάμεις μας δεν είναι απεριόριστες, είναι πεπερασμένες».

Παράλληλα έδωσε το παράδειγμα άλλων χωρών με εξαιρετικά ανεπτυγμένα συστήματα Υγείας, όπως αυτό της Γερμανίας, όπου κι εκεί αναγκάζονται -όπως σημείωσε- να μεταφέρουν ασθενείς σε περιοχές με διαθεσιμότητα σε κλίνες κορονοϊού.

«Μεγάλες χώρες πραγματοποίησαν αεροδιακομιδές ασθενών, μέχρι και το σύστημα Υγείας της Γερμανίας δεν αντέχει. Πολλές χώρες προχώρησαν σε μεταφορές ασθενών. Κι εμείς αν χρειαστεί θα το κάνουμε», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Επίσης, θα επιστρατευθεί και ο ιδιωτικός τομέας, ανέφερε. Ήδη οι συμβάσεις για την πρόσληψη στο ΕΣΥ ιδιωτών γιατρών έχουν σταλεί στους Ιατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας και αναμένεται να προχωρήσουν τις επόμενες μέρες.

Κικίλιας: «10 μήνες αγωνιζόμαστε απέναντι στην πανδημία»

Ο κ. Κικίλιας παρουσίασε στοιχεία για την ενίσχυση που έγινε στο ΕΣΥ σε προσωπικό και μηχανήματα, αλλά και την ανάπτυξη νέων κλινών, ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε για fake news. «Δεν χτυπούν εμάς, αλλά τους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Τα «πραγματικά δεδομένα» όπως είπε, είναι ότι αυξήθηκαν αυτούς τους τελευταίους μήνες οι προσλήψεις σε προσωπικό, αυξήθηκαν οι κλίνες Εντατικής Θεραπείας με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πλέον λίστες αναμονής, αλλά και η διαγνωστική δυνατότητα της χώρας, με τη διεξαγωγή πλέον χιλιάδες τεστ, ακόμη και από από τα Κέντρα Υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διαφάνειες με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κικίλιας:

  • Η κυβέρνηση παρέλαβε το ΕΣΥ με 88.690 εργαζόμενους και σήμερα υπάρχουν 10.983.
  • Επίσης, με 557 κλίνες ΜΕΘ και σήμερα στο σύνολο υπάρχουν 1.082 κλίνες, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα προστεθούν ακόμη 234
  • Κάθε χρόνο την ίδια εποχή, δηλαδή Οκτώβριο με Νοέμβριο υπήρχε λίστα αναμονής για ΜΕΘ, η οποία αριθμούσε 30 με 35 ασθενείς. «Σήμερα δεν υπάρχουν αναμονές», τόνισε ο υπουργός Υγείς.
  • Το 30% των τεστ κορονοϊού πραγματοποιείται πλέον στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ώστε να μη δημιουργείται συνωστισμός στα νοσοκομεία.
  • Έχουν διενεργηθεί 2 εκατομμύρια PCR και Rapid test, ενώ είμασταν από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που τα εφάρμοσε.