Κικίλιας από Θεσσαλονίκη: «Θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό αυστηρότερα μέτρα»

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Μια ανάσα από το lockdown φαίνεται να είναι η συμπρωτεύουσα με την κατάσταση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ να βρίσκεται σε οριακό σημείο. Σε εισήγηση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για αυστηρότερα μέτρα θα προχωρήσει, όπως είπε από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Μονόδρομος είναι τα πιο σκληρά μέτρα ακόμα και το απόλυτο lockdown για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού στην Θεσσαλονίκη. «Θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό κι άλλα μέτρα», είπε ο υπουργός Υγείας.

Δείτε επίσης – Κορονοϊός: Ασφυκτιά το ΕΣΥ! Ασθενείς με Covid μετακινούνται από νομό σε νομό για να βρουν κρεβάτι

Μετά από σύσκεψη με τους αρμόδιους τοπικούς και υγειονομικούς φορείς της  Θεσσαλονίκης, ο Βασίλης Κικίλιας περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην πόλη όσον αφορά στα κρούσματα κορονοϊού.

«Είχαμε μια δύσκολη σύσκεψη και θα στηρίξουμε όσο μπορούμε το σύστημα υγείας μας», είπε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Δυστυχώς κάποιοι λίγοι διακινδυνεύουν την ζωή και την υγεία όλων και η επιδημία εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στην Θεσσαλονίκη». Ο κ. Κικίλιας είπε ακόμα: «Κάποιοι δεν άκουσαν παρά τα καμπανάκια και έτσι θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό την λήψη περαιτέρω μέτρων».

Το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο της πόλης επιβεβαιώνεται διαρκώς στη λίστα των ημερήσιων κρουσμάτων, όμως τα τελευταία 24ωρα χτυπά καμπανάκι κινδύνου η πληρότητα του συστήματος υγείας, η οποία σε νοσοκομεία όπως το ΑΧΕΠΑ φτάνει το απόλυτο (100%).

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την ενίσχυση του συστήματος Υγείας της συμπρωτεύουσας με επιπλέον 43 κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού. Το ίδιο σχέδιο προβλέπει ακόμη και τις διακομιδές ασθενών σε άλλους νομούς.

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης: «Είμαστε σε πόλεμο»

Με τη φράση «είμαστε σε πόλεμο», ο Κωνσταντίνος Ζέρβας περιέγραψε νωρίτερα με δραματικό τρόπο την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη. Εκτίμησε ότι η πόλη δεν θα γλιτώσει το lockdown και αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει αυστηρότερα μέτρα.

Μόνο το Σαββατοκύριακο, στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν περισσότερα από 1.200 κρούσματα κορονοϊού, γεγονός που φέρνει το ολικό lockdown όλο και πιο κοντά. Ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήλωσε το πρωί της Δευτέρας (02.11.2020) στον ΣΚΑΙ ότι έχει ζητήσει αυστηρότερα μέτρα.

Ποια είναι αυτά; Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 ή τις 21:00 το βράδυ και η απαγόρευση μετακινήσεων εκτός νομού. Υπενθυμίζεται ότι με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν το περασμένο Σάββατο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, οι μετακινήσεις εκτός νομού επιτρέπονται.