Κι αν το μπούκωμα στη μύτη δεν είναι αλλεργία; [μελέτη]

  • Iatropedia newsroom
Αλλεργία ή χρόνια ιγμορίτιδα;
Ένας αρκετά μεγάλος αριθμός Αμερικανών που παίρνουν φάρμακα για αλλεργία, πάσχουν στην πραγματικότητα από χρόνια ρινοκολπίτιδα (ή χρόνια ιγμορίτιδα)

Ένας αρκετά μεγάλος αριθμός Αμερικανών που παίρνουν φάρμακα για αλλεργία (χωρίς μεγάλο όφελος), πάσχουν στην πραγματικότητα από χρόνια ρινοκολπίτιδα (ή χρόνια ιγμορίτιδα, όπως λέγεται αλλιώς), υποστηρίζει νέα μελέτη.

«Έχουμε δει πολλούς ασθενείς να υποφέρουν για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω σύγχυσης» των δύο αυτών καταστάσεων, ανέφερε ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης Δρ Ahmad Sedaghat. Ο Sedaghat είναι καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας, χειρουργικής κεφαλής και τραχήλου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι.

Η ομάδα του δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό Otolaryngology Head & Neck Surgery.

Το πρόβλημα είναι ότι τα εξωτερικά συμπτώματα της ιγμορίτιδας μπορεί να μοιάζουν με εκείνα μιας ρινικής αλλεργίας.

Ωστόσο, η θεραπεία για τη χρόνια ιγμορίτιδα και τις ρινικές αλλεργίες είναι πολύ διαφορετικές, πράγμα που σημαίνει ότι η λανθασμένη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε μήνες ή και χρόνια δυστυχίας χωρίς λόγο.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 219 άτομα που πιστευόταν ότι είχαν ρινικές αλλεργίες. Όλοι υποβλήθηκαν σε ρινική ενδοσκόπηση και εξέταση για να μετρηθεί η σοβαρότητα και να διαπιστωθεί ο τύπος των συμπτωμάτων του κόλπου/ρινικής κοιλότητας.

Η πλειοψηφία (91,5%) είχε κάποια μορφή περιβαλλοντικής αλλεργίας, αποκάλυψε η δοκιμή.

Ωστόσο, σχεδόν οι μισοί (45,2%) βρέθηκαν επίσης θετικοί στη χρόνια ρινοκολπίτιδα, διαπίστωσε η ομάδα.

Το να γνωρίζει κανείς, όμως, ότι έχει χρόνια ιγμορίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματικές θεραπείες, ακόμα κι αν έπαιρνε για χρόνια φάρμακα για την αλλεργία, ανέφερε ο Sedaghat.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κορονοϊός: Έρευνα ανατρέπει όσα ξέραμε για τα αντισώματα από τα mRNA εμβόλια

Κέιτ Μίντλετον: Τα νεώτερα για την κατάσταση της υγείας της

Πόσο βοηθά τελικά να χάσουμε βάρος το νερό πριν το φαγητό;