Κι άλλη εμπλοκή με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε ανασφάλιστους- Ερώτηση στην Βουλή από το «ΠΟΤΑΜΙ»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ερώτηση σχετικά με τον αποκλεισμό των δημοτικών ιατρείων από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση κατέθεσε ο βουλευτής του "Ποταμιού", Κώστας Μπαργιώτας τονίζοντας ότι ενώ στο ν. 4368/2016 αναφέρεται ότι στους ανασφάλιστους η νοσηλευτική περίθαλψη παρέχεται και μέσω δημοτικών ιατρείων, η συνταγογράφηση των δικαιούχων δεν είναι εφικτή, καθώς η ΗΔΙΚΑ έχει μπλοκάρει την επιλογή αυτή για όλα τα δημοτικά Ιατρεία...

Την αδυναμία εξυπηρέτησης των ανασφάλιστων πολιτών από τους φιατρούς που υπηρετούν στα δημοτικά πολυϊατρεία τον΄ζιει ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, Κώστας Μπαργιώτας αναφέροντας ότι στο ν. 4368/2016 ρητά αναφέρεται ότι ενώ στους ανασφάλιστους, η νοσηλευτική περίθαλψη παρέχεται και μέσω δημοτικών ιατρείων, η ΗΔΙΚΑ έχει μπλοκάρει την επιλογή διότι δεν τα θεωρεί Δημόσιες Μονάδες Υγείας!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Δήμος Λαρισαίων που εγκαινίασε την λειτουργία Δημοτικού Πολυϊατρείου με στόχο τη παροχή υπηρεσιών όπως είναι:

α) Δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας σε άπορους και ανασφάλιστους, οι οποίοι είναι δημότες ή κάτοικοι του Δήμου, στα μέλη των ΚΑΠΗ και στα παιδιά των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών.

β) Εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης σε θέματα δημόσιας υγείας μέσα από ενημερωτικές εκδηλώσεις ημερίδες, προληπτικούς ελέγχους σε ομάδες πληθυσμού, προγράμματα εμβολιασμών.

γ) Παροχή ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών πρόληψης ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Μάλιστα, προκειμένου να παρέχει φαρμακευτική κάλυψη στους ανασφάλιστους που υπάγονται στο Ν. 4368/2016, πιστοποιήθηκε μετά τις απαραίτητες ενέργειες μέσω του ΕΟΠΥΥ στην ηλεκτρονική βάση της ΗΔΙΚΑ, ώστε να μπορούν οι ιατροί χρήστες της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης  που εργάζονται στα εν λόγω ιατρεία να συνταγογραφούν χρησιμοποιώντας τον μοναδικό κωδικό που έχουν λάβει από την υπηρεσία της ηλεκτρονικής συνταγγράφησης.

«Επειδή τα Δημοτικά Πολυϊατρεία συμβάλλουν σημαντικά τόσο στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε πολίτες που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες όσο και στην αποσυμφόρηση των μονάδων υγείας του ΕΣΥ, το Ποτάμι ρωτά τον υπουργό, αν είναι σε γνώση του το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά Δημοτικά Πολυϊατρεία, μεταξύ των οποίων και αυτό του Δήμου Λαρισαίων, και σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί και πότε, προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν