Κι άλλες «χρυσές» εκπτώσεις στα φάρμακα

  • Iatropedia
Περίπου 20 εκατ. ευρώ υποστηρίζει ότι εξοικονόμησε η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας από το δεύτερο κύκλο ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την προμήθεια φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία που προορίζονται για τα νοσοκομεία. Άγνωστο αν τα φάρμακα θα χορηγούνται τελικά από τους γιατρούς στους ασθενείς καθώς αμφισβητείται από πολλούς η ποιότητά τους.

Άλλες 7 δραστικές ουσίες αγοράστηκαν μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών από το υπουργείο Υγείας που θα γεμίσουν τα ράφια των φαρμακείων στα νοσοκομεία τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας εξοικονομήθηκαν 20 εκατ. ευρώ καθώς επετεύχθησαν οι χαμηλότερες δυνατές τιμές.

Ωστόσο έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως είναι δυνατόν να επιτυγχάνονται και σ αυτήν την περίπτωση εκπτώσεις της τάξης του 93% και 94%.

Πολλοί στην αγορά φαρμάκου (ΠΕΦ) αλλά ακόμη και γιατροί (ΟΕΝΓΕ) υποστηρίζουν ότι τίθεται θέμα ποιότητας και ασφάλειας αυτών των φαρμάκων καθώς είναι αδιανόητο να πωλούνται με τόσο μεγάλη διαφορά στην τιμή, συχνά ακόμη και κάτω του κόστους.

Άλλωστε παραμένει άγνωστο αν τελικά οι νοσοκομειακοί γιατροί θα τα επιλέγουν τα φάρμακα αυτά για τους ασθενείς τους ή θα προτιμούν άλλα παρόμοια με διαφορετική τιμή προκειμένου να εξασφαλίσουν τη βέβαια και γνωστή αποτελεσματικότητα για τους ασθενείς τους.

Πάντως το υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε ότι θα συνεχίσει τις δημοπρασίες με άλλες 13 κατηγορίες φαρμάκων έως το τέλος της εβδομάδας.