ΚΕΘΕΑ: Το «Οχι» της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ

  • Γιάννα Σουλάκη
ΚΕΘΕΑ
Με σχετικό ψήφισμα η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ζητά την άμεση απόσυρση της «αιφνίδιας και αντισυνταγματικής απόφασης» για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΟΟ υπενθυμίζει το έργο και την προσφορά του ΚΕΘΕΑ, ενώ δηλώνει την πρόθεσή της να συνεργαστεί με τον Οργανισμό. Συγκεκριμένα, η ΕΟΟ εναντιώνεται στην αντικατάσταση του άμισθου και εκλεγμένου Διοικητικού Συμβούλιου του ΚΕΘΕΑ με έμμισθο, διορισμένο από την κυβέρνηση.

Επίσης, κάνει λόγο για «υποδειγματική λειτουργία εδώ και τέσσερις δεκαετίες μέσω της αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ, με τη συμμετοχή και την ψήφο των ίδιων των μελών των θεραπευτικών προγραμμάτων, των γονιών τους, των εργαζομένων και της κοινωνίας των πολιτών».

Σε ότι αφορά το μοντέλο της διοίκησης του ΚΕΘΕΑ, η ΕΟΟ τονίζει ότι υπήρξε «χρηστή διαχείριση του Οργανισμού, εκλέγοντας ένα ΔΣ εθελοντών υπόλογο σε όλους τους παραπάνω και την ελληνική κοινωνία». Την ίδια στιγμή καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης για τον διορισμό έμμισθου ΔΣ στο ΚΕΘΕΑ, υποστηρίζοντας ότι «αποτελεί ευθεία πολιτική παρέμβαση στο εσωτερικό του οργανισμού», ενώ της προσάπτει ότι αφήνει «ψευδείς, συκοφαντικούς υπαινιγμούς για τον τρόπο λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ».

Ισχυριζόμενη ότι θα εισαχθεί γραφειοκρατική, συγκεντρωτική πολιτική, η ΕΟΟ «κατακεραυνώνει» την κυβέρνηση ότι «αφαιρεί απροκάλυπτα το δικαίωμα ψήφου των άμεσα εμπλεκόμενων στον οργανισμό, απαξιώνει τα προγράμματα απεξάρτησης και βάζει εμπόδια στην κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων».

Μεταξύ άλλων, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΟ σημειώνει ότι θα επικοινωνήσει με το ΚΕΘΕΑ προσφέροντας την συνεργασία της σε ζητήματα οδοντιατρικής ενημέρωσης και επιμόρφωσης στα συγκεκριμένα προγράμματα.