ΚΕΘΕΑ: Προς την σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Θεραπεία, κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων- χρηστών αλλά και μείωση της πιθανότητας να οδηγηθούν και πάλι στην χρήση θεωρούν τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ότι προωθεί το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Όπως αναφέρουν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, "η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές λόγω του αυξημένου αριθμού κρατουμένων και των δυσμενών συνθηκών διαβίωσης, καταλήγει συχνά σε παραβίαση βασικών δικαιωμάτων, όπως η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας ή η προστασία της αξιοπρέπειας. Με τους μισούς κρατούμενους να αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης, βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αποτελεί το νομοσχέδιο «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση καταστημάτων κράτησης Γ' τύπου και άλλες διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και συζητείται αυτές τις μέρες στην αρμόδια επιτροπή".

Το εν λόγω νομοσχέδιο βελτιώνει σημαντικά το περιβάλλον με μια σειρά από διατάξεις, που σχετίζονται με θέματα αναστολής εκτέλεσης των ποινών, την αναγνώριση του τεκμηρίου της εξάρτησης, την υφ' όρον απόλυση κ.ά., το άρθρο 4 του νομοσχέδιου διευκολύνει την επιλογή της απεξάρτησης έναντι της φυλακής και υποστηρίζει τη θεραπευτική προσπάθεια και την κοινωνική επανένταξη.

Μάλιστα όπως τονίζουν "οι τροποποιήσεις που γίνονται μειώνουν τον κίνδυνο επανάληψης αρνητικών φαινομένων που αντιστρατεύονται το πνεύμα του νόμου 4139, όπως η πρόσφατη καταδίκη και φυλάκιση αποφοίτου του ΚΕΘΕΑ για αδίκημα που είχε διαπράξει όσο ήταν στη χρήση, παρά το γεγονός ότι είχε προσκομίσει βεβαίωση αποφοίτησης από τον οργανισμό. Επιπλέον, πολύ θετική είναι και η πρόβλεψη του άρθρου 2 για επέκταση του ευεργετικού υπολογισμού των ημερών ποινής σε όσους παρακολουθούν πρόγραμμα ψυχικής απεξάρτησης μέσα στη φυλακή".

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν

Top 5 Trends