ΚΕΘΕΑ: Παραλογισμός η αποδόμηση ενός αποτελεσματικού Οργανισμού, λένε οι εργαζόμενοι

  • Γιάννα Σουλάκη
ΚΕΘΕΑ
Μία ημέρα πριν από την κατάθεση στην Ολομέλεια της Βουλής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία καταργείται το αυτοδιοιήκητο του ΚΕΘΕΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων, οι Σύλλογοι Οικογένειας και φίλων των Προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ και μέλη που υπηρέτησαν στο ΔΣ, παραχώρησαν από κοινού συνέντευξη τύπου σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις.

Οι άνθρωποι του ΚΕΘΕΑ παρουσίασαν τη δυσάρεστη κατάσταση, στην οποία όπως είπαν, έχει περιέλθει ο Οργανισμός μετά την απροσδόκητη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στον διορισμό Διοικητικού Συμβουλίου.

«Όλα βρίσκονται στον αέρα, αποφάσεις δεν μπορούν να παρθούν, οι εξουσιοδοτήσεις για πληρωμές λήγουν μεθαύριο Παρασκευή. Από Δευτέρα, όπως φαίνεται δε θα πληρωθεί κανείς, ούτε οι προμηθευτές. Άμεσα δημιουργείται θέμα και σε όσους κάνουν ήδη θεραπεία», τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, Δημήτης Κολοκάθης.

Ο κ. Κολοκάθης κατηγόρησε το νέο διοικητικό συμβούλιο ότι «δε διοικεί, ούτε ασχολείται  με την τρέχουσα λειτουργία του οργανισμού. Δεν ενδιαφέρεται να μάθει για τις μονάδες. Στόχος του είναι να μαζέψει οτιδήποτε στοιχεία μπορεί για να δικαιολογήσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

Για «απόλυτο παραλογισμό» έκανε ρόλο ο πρώην πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Γεράσιμος Νοταράς, όταν ένας «επιτυχημένος και αποτελεσματικός οργανισμός ανατρέπεται και αποδομείται». Αναφερόμενος στις συναντήσεις, που είχε με τον υπουργό Υγείας, περιέγραψε πως, ούτε ο κ. Κικίλιας, ούτε οι σύμβουλοί του γνώριζαν για το μέχρι τώρα έργο του ΚΕΘΕΑ. Όταν ο κ. Νοταράς τον ρώτησε «έχετε δείγματα μη χρηστής διαχείρισης», ο υπουργός, σύμφωνα με τον κ. Νοταρά, απάντησε «όχι, αλλά θα βρούμε».

Ο τ. αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και  τ. Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων και επίτιμος πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Βασίλης Μαρκής, τόνισε ότι είναι «απαράδεκτο να απαξιώνεται το έργο του ΚΕΘΕΑ» και ότι δεν υπήρχε κανένας κομματισμός στη λειτουργία του οργανισμού.

Οι ομιλητές εκτίμησαν, ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επιλέχθηκε ως γρήγορη λύση, μόνο και μόνο για να αποφευχθεί η εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου με τη συμμετοχή της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξἐνης Δημητρίου, «που δεν ήταν αρεστή από τη Νέα Δημοκρατία», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Νοταράς. Περιέγραψε, δε, πως η κ. Δημητρίου επί δεκαπέντε χρόνια στήριζε τον οργανισμό, ενώ οργάνωσε ενημερώσεις για δικαστές και εισαγγελείς σε όλη την Ελλάδα σχετικά με την σωστή αντιμετώπιση των εξαρτημένων ατόμων.

«Από όλη την Ελλάδα λαμβάνουμε ψηφίσματα συμπαράστασης, συμπεριλαμβανομένης της Ένωσης Περιφερειών, πράγμα που αποδεικνύει την καθολική αποδοχή της κοινωνίας προς το ΚΕΘΕΑ. Η κυβέρνηση θέλει να ανατρέψει αυτό που συμβαίνει και βαφτίζει το κρέας ψάρι, με μισές αλήθειες και διαστρεβλωμένες ιστορίες», είπε ο Θωμάς Νάνος, ταμίας του ΔΣ του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ Διάβαση.

H Τόνια Τζαννετάκη, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής της Αθήνας και επίτιμο μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, ανάφερε ότι  στόχος της κυβέρνησης ήταν  απόλυτος έλεγχος του ΚΕΘΕΑ, ανεξαρτήτως κόστους για τον Οργανισμό, και  ότι για δικαιολογηθεί η παρέμβαση στο ΚΕΘΕΑ επινοήθηκε ένα αφήγημα  μέσα από ψευδολογικές γενικεύσεις που συκοφαντούν τον Οργανισμό, με τρόπο που θυμίζει συγκεκαλυμμένο και εξελιγμένο αυριανισμό. Συμπλήρωσε ότι η  άμυνα του ΚΕΘΕΑ είναι να συνεχίσει να κάνει καλά τη δουλειά του, υποχρεώνοντας  μεσοπρόθεσμα τη νέα διοίκηση να συμβιβαστεί, γιατί η δύναμη στο ΚΕΘΕΑ βρίσκεται στη βάση.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν και εξέφρασαν την υποστήριξη του προς το ΚΕΘΕΑ εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων.