Κεραμέως: Πρώτο κουδούνι στα σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου – Δείτε τα νεότερα

  • Γιάννα Σουλάκη
Κεραμέως
Ο κύβος ερρίφθη. Οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία σε όλες τις βαθμίδες στις 14 Σεπτεμβρίου. "Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε επιπλέον μέτρα αν χρειαστεί", δήλωσε, ωστόσο, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. 

Την τελική ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα. Η υπουργός ανακοίνωσε την τελική ημερομηνία επαναλειτουργίας των σχολείων, η οποία θα είναι στις 14 Σεπτεμβρίου.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ο οποίος είπε ότι ικανός αριθμός συμπολιτών μας δεν έχει επιστρέψει από τις διακοπές του. Το 85% των κατοίκων της πρωτεύουσας έχει επιστρέψει στην Αθήνα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, όπως είπε και τους κάλεσε να επιστρέψουν άμεσα.

Η κα Κεραμέως έδωσε κάποιες επιπλέον οδηγίες για το άνοιγμα των σχολείων. Όπως είπε, η έναρξη του σχολικού έτους θα γίνει με όλους τους μαθητές και αυξημένα μέτρα προφύλαξης και πρόληψης και κάθε βήμα αξιολογείται και επικαιροποιείται. «Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε και επιπλέον πιο αυστηρά μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Είπε ακόμα ότι έγιναν προσλήψεις αναπληρωτών νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια και η παράδοση των βιβλίων έχει γίνει στην ώρα της.

Κεραμέως: «Πιο ασφαλή τα παιδιά στο σχολείο παρά στις πλατείες» – Ενίσχυση των ολοήμερων

Η υπουργός Παιδείας τόνισε με έμφαση, επίσης, ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο και για το λόγο αυτό, θα ενισχυθεί το ολοήμερο σχολείο, ώστε τα παιδιά να βρίσκονται λιγότερο χρόνο στο σπίτι και σε επαφή με ευπαθείς ομάδες και ηλιωμένους, παπούδες και γιαγιάδες. «Είναι προτιμότερο και για εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά και για λόγους ασφάλειας από τον κορονοϊό, τα παιδιά να είναι στο σχολείο με μέτρα και όχι στις πλατείες, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Κεραμέως. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ολοήμερων σχολείων έχει προβλεφθεί επιπλέον κρατική δαπάνη ύψους 1 εκατομ. ευρώ.

Κεραμέως: Περιπτώσεις μη υποχρεωτικής χρήσης μάσκας

Η κα Κεραμέως επανέλαβε ότι η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και ότι τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες, ενώ ανακοίνωσε νέα επικαιροποιημένη λίστα με τις ευπαθείς ομάδες των παιδιών, οι οποίες δικαιούνται δικαιολογημένη απαλλαγή από την υποχρεωτική παρουσία στο σχολείο. Για τα παιδιά αυτά προβλέπεται η εξ’ αποστάσεως ηλεκτρονική εκπαίδευση, αλλά και άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς τους.

Επίσης, από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται μαθητές με σοβαρά νευρολογικά προβλήματα ή σοβαρές ψυχικές νόσους, ενώ δεν θα είναι υποχρεωτική ούτε στα ειδικά σχολεία.

Συγκεκριμένα εξαιρούνται:

  • Παιδιά με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς
  • Παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό́ ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους
  • Στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, προβλέπεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό

Ως προς τη διαχείριση τυχόν θετικού κρούσματος σε σχολείο, η κα. Κεραμέως επανέλαβε ότι στην περίπτωση αυτή δεν θα κλείνει όλο το σχολείο, αλλά μόνο το τμήμα του παιδιού, ενώ από τον ΕΟΔΥ θα ιχνηλατούνται οι επαφές του θετικού κρούσματος.