Κεραμέως: «Δύσκολη άσκηση η επιστροφή στα σχολεία και απαιτεί υπευθυνότητα»

  • Γιάννα Σουλάκη
Δημοτικά
Τους κανόνες επαναλειτουργίας δημοτικών και νηπιαγωγείων, αλλά και των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, περιέγραψαν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος. Προς το παρόν δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα σχολεία. Κλειστά και τα ΚΑΠΗ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου την οποία συντόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκοε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως περιέγραψαν τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου.

Η Νίκη Κεραμέως παίρνοντας τον λόγο είπε ότι αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων από την 1η Ιουνίου μετά την ομόφωνη απόφαση της επιτροπής. Η εισήγηση αυτή συνδέεται με την σταθερά καθοδική πορεία της επιδημίας αλλά και ότι τα παιδιά κολλάνε πιο δύσκολα. Κρίθηκε επίσης ότι η μακρόχρονη απουσία των παιδιών από το σχολείο εμποδίζει την μαθησιακή τους ικανότητα. Και αν παρέμεναν κλειστά θα έλειπαν έξι μήνες από το σχολείο. Είπε ακόμα ότι στα σχολεία τα παιδιά είναι πιο ασφαλή και μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες. Για τα ειδικά σχολεία είπε ότι τα παιδιά που φοιτούν εκεί το έχουν πιο πολύ ανάγκη.

Πιο αναλυτικά η κα Κεραμέως είπε:

Σχετικά με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου και τα μαθήματα θα διαρκέσουν έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου.

Τα τμήματα σχολείων και νηπιαγωγείων θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές τη φορά και με 1.5 μέτρο απόσταση στα θρανία, τα οποία θα έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα διαιρείται σε 2 υπο-τμήματα, και θα λειτουργούν εκ περιτροπής, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή το ένα, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο. Αν οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά.

Στις αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά, προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα, και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού. Έχει προβλεφθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση και επιπλέον κονδύλια για την τροποποίηση των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας, καθώς επίσης υπάρχει η δυνατότητα για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας.

Προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και προβλέπεται απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων.

Προβλέπεται φυσικός αερισμός των αιθουσών, η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία), ειδικές οδηγίες ΕΟΔΥ θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και σημαντικό μέρος της πρώτης ημέρας θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των οδηγιών αυτών.

Υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή που νοσεί.

Υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.

Για την ώρα τα ολοήμερα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν.

Για τα ειδικά σχολεία: θα επαναλειτουργήσουν την 1η Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουνίου για την δευτεροβάθμια και μέχρι την 26η Ιουνίου για τα πρωτοβάθμια. Συνεδριάζει σήμερα η αρμόδια υπο-επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να δώσει ειδικές οδηγίες για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων ειδικής αγωγής. Θα υπάρχουν αυστηρά μέτρα προστασίας

Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί

Τα ίδια μέτρα ακριβώς θα τηρηθούν και για τη λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο, με τη μόνη διαφορά ότι αυτοί θα ολοκληρώσουν το εκπαιδευτικό έτος στις 31 Ιουλίου. Το τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου, ωστόσο, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας θα προχωρήσει σε αξιολόγηση της εικόνας της επιδημίας στη χώρα, σε σχέση με τις πιθανές επιπτώσεις που υπήρξαν από το άνοιγμα των δημοτικών Σχολείων και νηπιαγωγείων και θα ληφθεί τελική απόφαση για την παράταση της λειτουργίας και τα τέλη Ιουλίου.

Με πληροφορίες από Newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν