ΚΕΠΕΠ Λεχαινών: Οι νέοι ξενώνες δίνουν ελπίδα για την περίθαλψη παιδιών με βαρύ αυτισμό

  • Iatropedia newsroom
ΚΕΠΕΠ Λεχαινών
Το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών στο παρελθόν προκάλεσε πλήθος αρνητικών δημοσιευμάτων για τις συνθήκες φιλοξενίας των παιδιών με βαρύ αυτισμό.

Για την πρόοδο που έχει κάνει το Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών (ΚΕΠΕΠ) Λεχαινών στην βελτίωση των δομών φιλοξενίας του κάνει λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), κ.Μιχάλης Γιαννάκος.

Την περασμένη Πέμπτη, στις 11 Απριλίου 2024, ο κ.Γιαννάκος επισκέφθηκε την «πολύπαθη» προνοιακή μονάδα, όπου διαπίστωσε πόσο έχει βελτιωθεί ο χώρος που φιλοξενεί παιδιά με βαριά μορφή αυτισμού. Ωστόσο, ο ίδιος καταγγέλει ότι 18 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών είναι απλήρωτοι 4 μήνες και πολλοί από αυτούς κινδυνεύουν να απολυθούν.

Η εν λόγω προνοιακή μονάδα στο παρελθόν προκάλεσε πλήθος αρνητικών δημοσιευμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τις συνθήκες φιλοξενίας των περιθαλπόμενων, ειδικά των παιδιών με βαρύ αυτισμό. «Σταθήκαμε εμπόδιο στη διάλυση της προνοιακής μονάδας και την εκχώρησή της σε Μ.Κ.Ο απαιτώντας την ίδρυση ξενώνων από την ίδια την προνοιακή μονάδα στα πλαίσια της αποιδρυματοποίησης. Οι εξελίξεις μας δικαίωσαν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Εκφράζει την ελπίδα για τη φιλοξενία παιδιών με αυτισμό, μετά τις αλλαγές που έγιναν στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών και έδωσε τα συγχαρητήριά του στο προσωπικό και τη διοίκηση, ελπίζοντας να ακολουθήσουν και άλλες μονάδες το παράδειγμά τους.

«Έφτιαξαν 4 ξενώνες σε Βάρδα, Λεχαινά και Πύργο εντός της κοινότητας με τον κατάλληλο και ειδικό εξοπλισμό για κάθε παιδί με βαρύ αυτισμό και τώρα φιλοξενούνται 24 παιδιά που βρισκόνταν στη προνοιακή μονάδα. 4 παιδιά σε κάθε ξενώνα. Άψογες συνθήκες φιλοξενίας και αλματώδη πρόοδο στη καθημερινότητα, στη ζωή τους. Καμία σχέση με τη φιλοξενία τους στη προνοιακή μονάδα ΚΕΠΕΠ Λεχαινών».

Επισημαίνει επίσης τις απαράδεκτες συνθήκες στις οποίες φιλοξενούνται τα παιδιά με αυτισμό σε ψυχιατρικές κλινικές με εισαγγελική εντολή, «καθηλωμένα στα κρεβάτια τους» και προσθέτει ότι τα ψυχιατρικά νοσοκομεία είναι ακατάλληλα για την φιλοξενία παιδιών με αυτισμό, καθώς δεν είναι αυτή η δουλειά τους.

Έδωσε ως παράδειγμα τις κάκιστες συνθήκες φιλοξενίας ενός παιδιού με αυτισμό που φιλοξενούνταν επί ένα χρόνο στο Δρομοκαΐτειο, καθηλωμένο στο κρεβάτι του που εισήχθη με εισαγγελική εντολή, τις οποίες είχε αναδείξει στο παρελθόν η ΠΟΕΔΗΝ. «Κάναμε άπειρες προσπάθειες να πάρει εξιτήριο. Δημοσιοποιήσαμε τις απαράδεκτες συνθήκες φιλοξενίας. Έμεινε όμως πάνω από ενα χρόνο στο Δρομοκαΐτειο».

Δείτε φωτογραφίες από τις νέες δομές στα Λεχαινά:

ΚΕΠΕΠ ΛεχαινώνΚΕΠΕΠ ΛεχαινώνΚΕΠΕΠ Λεχαινών