ΚΕΠ Υγείας Θεσσαλονίκης: Έγκαιρη διάγνωση για τον καρκίνο του πνεύμονα με χαμηλής δόσης αξονική θώρακος LDCT

  • Γιάννα Σουλάκη
καρκίνος του πνεύμονα
Τη σημασία του ετήσιου προσυμπτωματικού ελέγχου με χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος LDCT για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, διαδικασία που γίνεται μέσω των Κέντρων Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας), τόνισαν επιστήμονες στη διάρκεια ημερίδας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στη Θεσσαλονίκη.

Ο ετήσιος προσυμπτωματικός έλεγχος με χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία είναι κρίσιμης σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, καθώς η νόσος  παραμένει με διαφορά ο πρώτος σε θνητότητα μεταξύ των άλλων μορφών καρκίνου.

Συνήθως διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, τόνισαν οι ειδικοί, λόγω απουσίας συμπτωμάτων στα αρχικά στάδια της νόσου, με αποτέλεσμα χαμηλή 5ετή επιβίωση. Κρίσιμη και σημαντική είναι η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου με ετήσια χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος (LDCT, δηλαδή αξονική θώρακος με 10 φορές μικρότερη ακτινοβολία σε σύγκριση με τη συνήθη αξονική τομογραφία) και μέσα από τη διενέργεια ζωντανών ενημερωτικών διαλέξεων από ειδικούς επαγγελματίες υγείας.

Τα παραπάνω επισήμανε η πνευμονολόγος -φυματιολόγος /επιμελήτρια Α΄ στην Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου, Μαρία Σαρόγλου, στη διάρκεια ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, που διοργανώθηκε -στο πλαίσιο του Προγράμματος Πρόληψης και Πρώιμης Διάγνωσης του Καρκίνου του Πνεύμονα «Μελίτη»- από τον δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) και την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ).

Οι ομιλητές της ημερίδας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι ζωτικής σημασίας η εκστρατεία ενημέρωσης για την επικινδυνότητα του καρκίνου του πνεύμονα, καθώς αναδεικνύεται η μεγάλη αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου ιδιαιτέρως σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι χρόνιοι καπνιστές.

«Συνεχίσουμε τη γόνιμη και ευεργετική συνεργασία μας με το ΕΔΔΥΠΠΥ και την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος και ενημερώνουμε ότι η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΠ Υγείας μας, εφαρμόζουμε όλα τα διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού που επιτρέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των συμπολιτών μας», σημείωσε ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, αναφερόμενος στον ρόλο των ΚΕΠ Υγείας στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου, επισήμανε: «Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση σώζει ζωές αποδεδειγμένα. Συνεπώς, στηρίζουμε την πρόληψη μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου μέσα από την δομή των ΚΕΠ Υγείας. Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αποτελεί σημαντικό εργαλείο βοήθειας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, δίνοντας τους τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις πρόληψης από ασθένειες πριν εκδηλώσουν την νόσο. Με αυτό τον τρόπο προλαμβάνονται νοσήματα για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν