Κέντρο Υγείας Ελευσίνας: Απλήρωτες υπερωρίες και αργίες στους γιατρούς από τον … Δεκέμβριο!

  • Γιάννα Σουλάκη
Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα στους επικουρικούς εργαζόμενους στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας, τα οποία τους οφείλονται από νυχτερινή εργασία, αργίες και Κυριακές από τον Δεκέμβριο του 2018, ζητούν οι γιατροί του σωματείου εργαζομένων στο Θριάσιο.

Να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την μισθολογική εξέλιξη και την αναγνώριση προϋπηρεσίας των μονίμων εργαζομένων στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας και να καταβληθούν οι δεδουλευμένες αργίες και υπερωρίες που οφείλονται στους γιατρούς από τον περασμένο Δεκέμβριο, ζητούν οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο νοσοκομείο.

«Απλήρωτη παραμένει η αποζημίωση για εργασία νυχτερινή και σε αργίες – Κυριακές του μηνός Δεκεμβρίου 2018 στους επικουρικούς εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας Ελευσίνας, ενώ, δεν έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες για την μισθολογική τους εξέλιξη μετά την 1η Ιανουαρίου 2018»

«Πρόκληση να υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι και να μοιράζονται φοροαπαλλαγές σε μεγάλους ομίλους»

Οι γιατροί του Θριάσιου νοσοκομείου, κάνουν λόγο για «πρόκληση» από την πλευρά της κυβέρνησης:

«Αποτελεί πρόκληση να είναι απλήρωτοι εργαζόμενοι, με οποιαδήποτε δικαιολογία, στις δημόσιες μονάδες υγεία ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, «μοιράζει» φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους. Πρόσφατο παράδειγμα είναι το «εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», που περιλαμβάνει την εφαρμογή 35 προγραμμάτων – «χρηματοδοτικών εργαλείων» για την επιδότηση επιχειρηματικών ομίλων με παραπάνω από 7,5 δισ. Ευρώ».

Κέντρο Υγείας Ελευσίνας: Υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση

Ταυτόχρονα, οι γιατροί καταγγέλλουν ότι παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ελευσίνας, τα οποία προκαλούν οι ελλείψεις προσωπικού και η υποχρηματοδότηση, «αποτελέσματα της πολιτικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της υγείας που συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», λένε οι εργαζόμενοι.

Συμπληρώνουν, επίσης, ότι οι ανάγκες του Κέντρου Υγείας είναι πολύ μεγάλες, γιατί εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους της ευρύτερης περιοχής:

«Αν και δεκάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι προσέρχονται καθημερινά στο Κέντρο Υγείας υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, κυρίως νοσηλευτικό, και λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων (π.χ. παθολόγοι, καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι, ενδοκρινολόγοι, γυναικολόγοι, ψυχίατροι, δερματολόγοι, ωτορινολαρυγγολόγοι, ακτινολόγοι).. Στο Σταθμό Μάνας και Παιδιού υπάρχει μόνο μία παιδίατρος, που ασχολείται μόνο με τους εμβολιασμούς παιδιών.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ότι, στη νυχτερινή βάρδια, στο Κέντρο Υγείας βρίσκεται μόνο ένας εφημερεύων ιατρός και ένα νοσηλευτής, που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες ενώ δεν υπάρχει κλιματισμός στο χώρο των επειγόντων περιστατικών, με αποτέλεσμα να υποφέρουν εργαζόμενοι και ασθενείς από τη ζέστη».

Προβλήματα και στις υπόλοιπες δομές της Δυτικής Αττικής

Στην Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.) Ελευσίνας, οι γιατροί του Θριάσιου νοσοκομείου, καταγγέλλουν ότι υπάρχει μόνο ένας γενικός γιατρός (αποσπασμένος από το Κέντρο Υγείας) και οι εργαζόμενοι είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ στη Μάνδρα λειτουργεί, όπως λένε, ένα Περιφερειακό Ιατρείο, μόνο για δύο πρωινά την εβδομάδα, που στελεχώνεται από μία νοσηλεύτρια και ένα ιατρό, που μετακινείται δύο φορές την εβδομάδα από το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας:

«Αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι ότι οι κάτοικοι της περιοχής αναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες υγείας ή να προσφεύγουν στο ΘΡΙΑΣΙΟ Νοσοκομείο, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από τις ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (οι κενές οργανικές θέσεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό ξεπερνούν τις 110) και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης (κατά 13 εκατ. ευρώ ετησίως)».

Τι ζητούν από το Υπουργείο Υγείας

Οι γιατροί του Θριάσιου ζητούν από το Υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

  • να εκταμιευθούν τα αναγκαία κονδύλια και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα (εφημερίες, νυχτερινά, αργίες, Κυριακές) σε όλους τους εργαζόμενους και να πληρώνονται κάθε μήνα, χωρίς καμία καθυστέρηση και περικοπή
  • να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες για την απρόσκοπτη μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων του Κέντρου Υγείας Ελευσίνας και την αναγνώριση τυχόν προϋπηρεσίας τους
  • να ενισχυθούν με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • να ενταχθεί η ΤΟ.Μ.Υ. Ελευσίνας στο Κέντρο Υγείας ως αποκεντρωμένη μονάδα του, με μόνιμη, πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση και ενίσχυση με γιατρούς βασικών ειδικοτήτων. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο, στη Μάνδρα, με λειτουργία Περιφερειακού Ιατρείου στις Εργατικές Κατοικίες Μάνδρας

«Το Κέντρο Υγείας θα πρέπει να στελεχωμένο με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, με πλήρη ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Να είναι συνδεδεμένο με το Δευτεροβάθμιο και Τριτοβάθμιο επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης και να λειτουργεί με έμφαση στην πρόληψη και προαγωγή της Υγείας, με υπηρεσίες σχολικής υγείας καθώς και προσανατολισμό για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου, με καταγραφή και μελέτη της επαγγελματικής νοσηρότητας στους εργασιακούς χώρους της περιοχής», καταλήγουν οι γιατροί του Θριάσιου.