Κέντρο φιλοξενίας και περισσότερα εμβόλια από το ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σήμερα, το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», στο πλαίσιο του προγράμματος «We care» και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα», έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία για τη λειτουργία κέντρου φιλοξενίας για μητέρες και παιδιά, την ευθύνη του οποίου έχει αναλάβει το Ίδρυμα. Όπως τόνισε η πρόεδρος του Ιδρύματος, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, εκτός από τα 2.000 εμβόλια που έχουν, ήδη, διατεθεί από το Ίδρυμα, υπάρχουν άλλες 2.000 προς διάθεση και 4.000 εμβόλια μπορούν να παραγγελθούν άμεσα εφόσον παραστεί ανάγκη, όχι μόνο για τα προσφυγόπουλα αλλά και για Ελληνόπουλα, τα οποία αδυνατούν να εμβολιαστούν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Α. Γιαννόπουλος, αφού ευχαρίστησε την κ. Βαρδινογιάννη, ανέφερε ότι είναι σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών να γίνουν εμβόλια σε όλα τα παιδιά των προσφύγων, συνοδευόμενα και μη, όχι μόνο περιστασιακά, αλλά για το σύνολο των λοιμωδών νοσημάτων. Όπως εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος, οι πληροφορίες για τον εμβολιασμό αυτών των παιδιών είναι συγκεχυμένες, καθώς το σύστημα εμβολιασμών στη Συρία τα τελευταία πέντε χρόνια παρουσίασε κενά.

Στόχος ένα πρότυπο κέντρο φιλοξενίας για τα προσφυγόπουλα

Όσον αφορά το κέντρο φιλοξενίας, την ευθύνη του οποίου θα έχει το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», σήμερα έγινε γνωστό ότι θα φιλοξενήσει μητέρες πρόσφυγες με τα παιδιά του, καθώς και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και θα βρίσκεται στον νομό Αττικής, σε χώρο που θα υποδείξει το υπουργείο Εσωτερικών. Θα μπορεί να στεγάσει 250 άτομα, στα οποία θα προσφέρεται σίτιση και θα υπάρχει μέριμνα για την πλήρη κάλυψη των αναγκών τους σε είδη ένδυσης και παιχνιδιών.

«Την ιατρική φροντίδα των παιδιών, εξετάσεις, προληπτικά check up και εμβολιασμούς θα αναλάβουν εθελοντές γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και θα παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη στις μητέρες και στα παιδιά», υπογράμμισε η κ. Βαρδινογιάννη, η οποία δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει προσωπικά τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, για την αποδοχή της προσφοράς.

Ένα άλλο στοιχείο που κάνει το κέντρο φιλοξενίας πολυτιμότερο για τα παιδιά και τις μητέρες τους θα είναι η λειτουργία σχολείου όλων των βαθμίδων σε αυτό, ώστε να καλυφθούν οι μαθησιακές ανάγκες των παιδιών με δασκάλους, καθηγητές και μεταφραστές.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ επεσήμανε ότι πολλοί από τους πρόσφυγες που είναι στην Ελλάδα θα μείνουν στη χώρα μας και εξήγησε για ακόμη μία φορά ότι δεν τίθεται θέμα υγιεινομικής βόμβας εξαιτίας τους. «Θα είναι 50.000, μπορεί και 100.000, μπορεί και παραπάνω αυτοί που θα μείνουν. Εμβόλια δεν υπάρχουν. Έχουμε ελλείψεις, ακόμη και για τα Ελληνόπουλα. Ελπίζουμε ότι θα καλυφθούν τα κενά» είπε χαρακτηριστικά και περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην Ειδομένη αλλά και σε άλλους καταυλισμούς λέγοντας: «Δεν περίμενα ποτέ στη ζωή μου ότι στα 70 μου θα έβλεπα γυναίκες να ξεγεννούν στα λασπόνερα».

Να τους βοηθήσουμε να δουν την Ευρώπη ως όνειρο και όχι ως εφιάλτη

Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πόλεων κατά του Ρατσισμού, Μπενεντέτο Ζακιρόλι, τόνισε ότι οι πρόσφυγες εξακολουθούν να βλέπουν την Ευρώπη σαν όνειρο και εμείς πρέπει να προσπαθήσουμε να μην τη ζήσουν ως εφιάλτη. «Για αυτούς είναι μια διέξοδος, ένας τόπος δημιουργίας. Εμείς οι πολίτες είμαστε αυτοί που θα πρέπει έμπρακτα να συμπαρασταθούμε στους πρόσφυγες, παρότι τα διλήμματα είναι μεγάλα. Στόχος είναι να γίνουν μέρος της κοινωνίας, να μορφωθούν και όχι να αποτελέσουν γκέτο μέσα σε κάθε πόλη» σημείωσε ο κ. Ζακιρόλι.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της UNESCO, Κώστας Ταραράς, μίλησε για τον επείγοντα χαρακτήρα του προσφυγικού στην Ευρώπη, αλλά και την ανάγκη μελέτης των δράσεων που αναλαμβάνονται σε κάθε πόλη και χώρα ξεχωριστά, ώστε να καταγραφούν οι «σωστές πρακτικές αλλά και τα λάθη που πιθανόν θα γίνουν» προκειμένου να μπορέσουμε ως κοινωνία να ακολουθήσουμε συγκεκριμένους δρόμους για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στην Ευρώπη.

Όπως εξήγησε ο κ. Ταραράς, σημαντικό στοιχείο στην αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι η καταπολέμηση του ρατσισμού, για να συμφωνήσει μαζί του και ο κ. Ζακιρόλι, ο οποίος υπογράμμισε: «Δεν είναι μόνο τα εμβόλια αλλά και τα «εμβόλια» στο μυαλό των ανθρώπων, προκειμένου να κατανοήσουν τη δυσμενή θέση στην οποία βρίσκονται οι πρόσφυγες».