Κενό γράμμα ο χθεσινός εορτασμός της Ημέρας της Γυναίκας- Στην Ειδομένη οι έγκυες υποφέρουν

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η κατάσταση που επικρατεί στα βόρεια σύνορα της χώρας, με τις δεκάδες χιλιάδες αμάχων να ζητούν απεγνωσμένα να περάσουν προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη και να συνωστίζονται επί μέρες πάνω σε χωράφια μουσκεμένα από την βροχή, ταλαιπωρεί περισσότερο τα παιδιά και τις έγκυες γυναίκες. Όπως αναφέρει μάλιστα η γερμανική έκδοση του περιοδικού Focus κάποιες γυναίκες αποβάλουν ή γεννούν πρόωρα από την ταλαιπωρία.

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Focus, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά για τις έγκυες γυναίκες, καθώς αυτές είναι που κινδυνεύουν περισσότερο από αρρώστιες καθώς όχι μόνο είναι εκτεθειμένες στο κρύο και δεν τρέφονται σωστά, αλλά δεν έχουν και στοιχειώδεις ανέσεις και σωστές συνθήκες υγιεινής.

Όπως επισημαίνουν οι γιατροί που δέχονται καθημερινά πολλές από αυτές στα πρόχειρα καταλύματα που έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία, είναι πιθανό να ξεσπάσουν επιδημίες με μεταδοτικές ασθένειες στην περιοχή και ειδικότερα για τις ετοιμόγεννες γυναίκες η κατάσταση είναι είναι πλέον εκτός ελέγχου.

«Οι γυναίκες που βρίσκονται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη κινδυνεύουν άμεσα. Υποσιτίζονται, οι συνθήκες υγιεινής είναι μηδαμινές και οι περισσότερες από αυτές γεννούν πρόωρα ενώ υπάρχουν και αυτές που αποβάλλουν εξαιτίας του άγχους», υποστηρίζουν.