ΚΕΦΙ Αθηνών: Επιστημονική διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Γυναίκα και Καρκίνος»

  • Ρούλα Τσουλέα
ημερίδα
Η ημερίδα θα διεξαχθεί την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 και θα έχει τη μορφή Ογκολογικού Συμβουλίου

Διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα με θέμα «Γυναίκα και Καρκίνος» διοργανώνει την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών ΚΕΦΙ Αθηνών.

Η ημερίδα θα διεξαχθεί 18:00 έως 20:30′ μ.μ. και θα έχει τη μορφή ογκολογικού συμβουλίου. Καταξιωμένοι ιατροί, οι οποίοι συνήθως απαρτίζουν ένα ογκολογικό συμβούλιο, θα δείξουν πως λειτουργεί το συμβούλιο στην πράξη, συζητώντας κάποια περιστατικά ασθενών.

Το ογκολογικό συμβούλιο του νοσοκομείου είναι μία ανάγκη που προέκυψε από τότε που η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία κρίθηκαν αναγκαίες θεραπείες, συμπληρωματικές ύστερα από εγχείρηση για αφαίρεση κακοήθων όγκων. Είναι επίσης απαραίτητο για όγκους που κρίνονται μη εξαιρέσιμοι, καθώς και για όγκους και άλλες κακοήθεις παθήσεις που αντιμετωπίζονται με άλλες μεθόδους.

Στο ογκολογικό συμβούλιο συνήθως συμμετέχουν:

  • Χειρουργοί διαφόρων ειδικοτήτων
  • Παθολόγοι ογκολόγοι (για τη χημειοθεραπεία)
  • Ακτινοθεραπευτές ογκολόγοι
  • Παθολογοανατόμοι (μελετούν τον ακριβή τύπο των όγκων) κ.λπ.

Στο Ογκολογικό Συμβούλιο καθορίζεται ποια είναι η πιο κατάλληλη θεραπευτική αγωγή για κάθε ασθενή. Καθορίζεται επίσης η σειρά με την οποία θα γίνουν οι θεραπείες και το ακριβές πρωτόκολλο της καθεμίας.

Από το 2012, εξ άλλου, με τον Νόμο 4052, άρθρο 135 (ΦΕΚ αρ. 41, 1/3/2012) η λειτουργία των ογκολογικών συμβουλίων είναι υποχρεωτική για όλα τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Ο ασθενής δικαιούται να λάβει αναλυτική ενημέρωση της απόφασης.

Οι συμμετέχοντες

Η ημερίδα θα διεξαχθεί διαδικτυακά, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι απ’ όλη τη χώρα. Θα μεταδοθεί ζωντανά (live streaming) μέσω της σελίδας του ΚΕΦΙ στο Facebook.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να ενημερωθεί κάθε γυναίκα για τη σημασία της πρόληψης. Θα παρουσιασθούν επίσης οι νεότερες εξελίξεις στην Ογκολογία, ιδίως οι προεγχειρητικές θεραπείες (οι λεγόμενες νεοεπικουρικές ή neo-adjuvant).

Συμμετέχοντες είναι οι κ.κ.:

  • Αλέξανδρος Αρδαβάνης, παθολόγος-ογκολόγος, επιστημονικά υπεύθυνος της Α’   Παθολογικής-Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»
  • Δημήτρης Χαϊδόπουλος, επίκουρος καθηγητής Γυναικολογικής Ογκολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Γιώργος Ζωγράφος, καθηγητής Χειρουργικής και διευθυντής της Α’ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, πρόεδρος Ανωτάτου Υγειονομικού Συμβουλίου (Α.Υ.Σ.)
  • Μιχάλης Λιόντος, παθολόγος-ογκολόγος, επίκουρος καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας ΕΚΠΑ, Θεραπευτική Κλινική Νοσοκομείου Αλεξάνδρα
  • Φλωρεντία Φωστέρη, κλινική εργαστηριακή γενετίστρια, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
  • Μαρία Αγγελική Καλογερίδη, ακτινοθεραπεύτρια ογκολόγος, επιμελήτρια Α’ στο Α’ Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα
  • Αφροδίτη Νόννη, καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής, Α’ Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Για να παρακολουθήσετε την ημερίδα, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στον σύνδεσμο: https://docs.google.com/forms/d/1z-CI8B-xMhhkMNQvpers2LZFu2inst5NyJSePkZTEMU/edit

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες του φορέα  https://www.anticancerath.gr/ και https://dikaiomamou.gr/. Μπορείτε επίσης να παρακολουθείτε τον λογαριασμό του ΚΕΦΙ στο Facebook, https://www.facebook.com/skkefi/ ή να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 210 6468.222.