ΚΕΦΙ Αθηνών: Έναρξη ενημερωτικής εκστρατείας για την προστασία από τον ιό HPV

  • Ρούλα Τσουλέα
HPV
Ενημερωτική εκστρατεία για την προστασία από τον ιό HPV άρχισε το ΚΕΦΙ Αθηνών. Στο πλαίσιό της θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ημερίδες για το κοινό σε διάφορους δήμους.

Την ανάγκη προληπτικού ελέγχου με τις κατάλληλες εξετάσεις και εμβολιασμού των παιδιών και των νέων εναντίον του ιού HPV, υπογράμμισαν σε ενημερωτική ημερίδα Έλληνες ειδικοί.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων &  Ιατρών ΚΕΦΙ Αθηνών, στο πλαίσιο εκστρατείας που πραγματοποιεί  για την ενημέρωση των γονέων για τον επικίνδυνο ιό και τη σημασία του εμβολιασμού εναντίον του. Ανάλογες ημερίδες πρόκειται να διεξαχθούν και στους Δήμους Αμαρουσίου και Περιστερίου.

Στην ομιλία του ο κ. Γεώργιος Χρούσος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής & Ενδοκρινολογίας, αναφέρθηκε στη σύνδεση του στρες με τις ιογενείς λοιμώξεις και τους επιβαρυντικούς παράγοντες που ενισχύουν τις φλεγμονές. Στη συνέχεια μίλησε για τις διάφορες παθήσεις που ενισχύονται από το στρες. Μία από αυτές είναι η λοίμωξη από τον ιό HPV, που αποτελεί κύρια αιτία καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ο κ. Χρούσος υπογράμμισε την σπουδαιότητα του εμβολιασμού για τον ιό HPV ως κυριότερου μέτρου πρόληψης από την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου.

Ο κ. Θεόδωρος Αγοραστός, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,  αφιέρωσε την ομιλία του στο HPV test. Πρόκειται για μία καινοτόμο ιατρική εξέταση, που θεωρείται εξαιρετικά αξιόπιστη για την έγκαιρη ανίχνευση του ιού HPV. Το HPV test έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι του απλού ελέγχου με τεστ PAP.

Ο κ. Αγαπητός ανέφερε επίσης στατιστικά στοιχεία σχετικά με όλα τα είδη καρκίνου που προκαλεί ο ιός HPV και τις μεθόδους που εφαρμόζονται σε χώρες του εξωτερικού για να περιοριστεί η διάδοσή του.

Η σημασία του εμβολιασμού και της πρώιμης διάγνωσης

Η κυρία Ευδοκία Καραγκούνη, διευθύντρια Ερευνών στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, περιέγραψε τα χαρακτηριστικά των ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Παρουσίασε επίσης επιδημιολογικά δεδομένα για τη μόλυνση από τον ιό ανά φύλο και ηλικία.

Στη συνέχεια ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται τα εμβόλια και τόνισε ότι στα σύγχρονα εμβόλια δεν υπάρχει πραγματική παρουσία παθογόνου. Υπογράμμισε, τέλος, την αναγκαιότητα εμβολιασμού παιδιών και νέων και των δύο φύλων προκειμένου να επιτευχθεί δραστικός περιορισμός και σταδιακή εξάλειψη του ιού.

Η κυρία Αδαμαντία Νικολαΐδη, αναπληρώτρια διευθύντρια στην Β’ Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μητέρα, μίλησε για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τους παράγοντες κινδύνου με τους οποίους συνδέεται.

Αναφέρθηκε στα στάδια εξέλιξης της νόσου και επεσήμανε πόσο σημαντική είναι η πρώιμη διάγνωση της ασθένειας για την πρόγνωση του ασθενούς. Τέλος, έκανε λόγο για τους τρόπους θεραπείας της νόσου ανά στάδιο διάγνωσης.

Η ημερίδα με τίτλο «Προφυλάσσομαι από τον HPV – Διασφαλίζω την υγεία του παιδιού μου», διεξήχθη στις 29 Ιανουαρίου 2020 στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.