ΚΕΕΛΠΝΟ: »Βελτίωσε την ασφάλεια των τροφίμων από το αγρόκτημα έως το πιάτο σου»

  • Iatropedia
Αφιερωμένη στην ασφάλεια των τροφίμων είναι η σημερινή παγκόσμια ημέρα υγείας και φέτος έχει επιλέξει ένα από τα πιο σημαντικά θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος για την δημόσια υγεία, την «Ασφάλεια των Τροφίμων».

Σε ανακοίνωση του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων επισημαίνει ότι ο ΠΟΥ υπογραμμίζει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων με κεντρικό σύνθημα «Βελτίωσε την ασφάλεια των τροφίμων, από το αγρόκτημα έως το πιάτο σου». Η Δρ Chan, Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ, τονίζοντας ότι « Η παραγωγή τροφίμων έχει βιομηχανοποιηθεί ενώ το εμπόριο και η διανομή των τροφίμων έχουν παγκοσμιοποιηθεί, γεγονός που δίνει πολλαπλές νέες ευκαιρίες τα τρόφιμα να μολυνθούν με βλαβερά βακτήρια, ιούς, παράσιτα, ή χημικές ουσίες». Όπως τονίζεται «Ένα τοπικό πρόβλημα ασφάλειας τροφίμων μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς εμβέλειας».

Περισσότερα από 200 νοσήματα – από διάρροια έως καρκίνο –μπορούν να προκληθούν από μη ασφαλή τρόφιμα που περιέχουν βακτήρια, ιούς, παράσιτα, ή χημικές ουσίες. Παράδειγμα μη ασφαλών τροφίμων περιλαμβάνουν τα μη επαρκώς μαγειρευμένα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, τα μολυσμένα φρούτα και λαχανικά, και τα οστρακοειδή που περιέχουν βιοτοξίνες κλπ.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα Πέντε Σημεία Κλειδιά για ασφαλέστερα τρόφιμα αναφέρονται στις βασικές αρχές που κάθε άτομο σε όλο τον κόσμο πρέπει να γνωρίζει για την πρόληψη των τροφιμογενών νοσημάτων:

Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών

Διαχωρισμός των ωμών από τα μαγειρευμένα τρόφιμα

Καλό μαγείρεμα των τροφίμων

Διατήρηση των τροφίμων σε ασφαλή θερμοκρασία

Χρήση καθαρού νερού και ασφαλών πρώτων υλών για την παρασκευή των τροφίμων

Παρά το γεγονός ότι τα τροφιμογενή νοσήματα στη χώρα μας παρουσιάζουν χαμηλότερη επίπτωση από αυτή άλλων ευρωπαϊκών χωρών εξακολουθούν να αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας και απαιτείται η ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης των νοσημάτων αυτών σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς που έχουν σαν αποστολή να συμβάλλουν στην διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων, όπως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) κ.α. Κύριος στόχος είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας μειώνοντας την επίπτωση των τροφιμογενών νοσημάτων και ταυτόχρονα προάγοντας την ποιοτική και υγιεινή διατροφή όπως είναι η Μεσογειακή δίαιτα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα τροφιμογενή νοσήματα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr).

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με αφορμή τη σημερινή ημέρα οι μικροοργανισμοί που προκαλούν μολύνσεις στα τρόφιμα είναι : η σαλμονέλα, το καμπυλοβακτηρίδιο (Campylobacter), το κολοβακτηρίδιο (E.Coli), η σιγκέλα (shigella), το δονάκιο της χολέρας, ο ιός της ηπατίτιδας Α αλλά και η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών κ.ά

Η παγκοσμιοποίηση κάνει την ασφάλεια των τροφίμων πιο περίπλοκη διαδικασία, επειδή δίνονται πολλές ευκαιρίες για την μόλυνσή τους όπως για παράδειγμα κατά την μεταφορά τους.

Το τρόφιμο επηρεάζει σημαντικά την οικονομία μιας χώρας και την κοινωνία γι αυτό η ασφάλειά του είναι ζωτικής σημασίας.

Ο ΠΟΥ μαζί με τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα και την Γεωργία (FAO) προωθούν τη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων και επιπλέον προειδοποιούν τις χώρες για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ως προς την ασφάλεια των τροφίμων μέσω ενός διεθνούς δικτύου πληροφοριών.