ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με την ΠΟΥ για τους μετανάσες

  • Iatropedia
Το υπουργείο Υγείας μέσω του Κέντρου Ελέγχο και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και το Περιφερειακό Γραφείο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη μέσω του προγράμματς Public Health Aspects of MIgration in Europe, πραγματοποίησαν αποστολή στην Ελλάδα.

Οι μαζικές ελεύσεις μεταναστών προερχόμενων από χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής αποτελούν πρόκληση για τα συστήματα υγείας στις χώρες της Μεσογείου καθώς συνδέονται με την διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής σε ένοπλες συγκρούσεις αλλά και με τις κακές συνθήκες διαβίωσης στις χώρες προέλευσης των ανθρώπων αυτών. Είναι σαφές ότι οι προσπάθειες των χωρών για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο αποτελεσματικά πρέπει να περιλαμβάνουν τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Με βάση αυτά, το Περιφερειακό Γραφείο της ΠΟΥ για την Ευρώπη, το υπουργείο Υγείας και βέβαια το ΚΕΕΛΠΝΟ οργάνωσαν συναντήσεις με κυβερνητικούς φορές (άλλα συναρμόδια υπουργεία, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και οργανώσεις ΜΚΟ. Επίσης οργανώθηκαν επιτόπιες επισκέψεις στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής σε Έβρο, Σάμο, Λέσβο και Αμυγδαλέζα Αττικής.