ΚΕΕΛΠΝΟ: 6 νεκροί από γρίπη

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο εμβολιασμός είναι η μόνη πραγματική πρόληψη κατά της γρίπης και των σοβαρών επιπλοκών της αλλά ακόμα και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια ενημέρωσης, πολλοί που θα έπρεπε, δεν εμβολιάζονται.

Οι επιπλοκές της γρίπης έχουν «θερίσει» ήδη 6 συνανθρώπους μας σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Όπως φαίνεται, την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου μπήκαμε για τα καλά στο φετινό «κύμα» με τον ιό τύπου Β να έχει πάρει την σκυτάλη από τον τύπου Α και να προκαλεί σοβαρές επιπλοκές και θανάτους σε ανθρώπους νέους αλλά και μεγαλύτερους. Κοινός παρανομαστής το γεγονός ότι δεν είχαν εμβολιαστεί.

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι πρέπει να ζητάμε την βοήθεια γιατρού εγκαίρως ώστε να μας συστήσει αντιικά φάρμακα – εφόσον το κρίνει απαραίτητο- αλλά και να μας δώσει τις λοιπές κατάλληλες οδηγίες για να μην οδηγηθούμε στη ΜΕΘ. Όταν ο πυρετός είναι υψηλός και δεν ελέγχεται με απλά αντιπυρετικά, όταν η καταβολή είναι έντονη, όταν νιώσουμε πόνο στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή πρέπει να καλέσουμε αμέσως γιατρό ή να πάμε στο νοσοκομείο. Ειδικά δε αν πάσχουμε από υποκείμενα νοσήματα ή είμαστε παχύσαρκοι ή είμαστε καπνιστές.