Και πρόστιμα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μέσα στα μπαρ!

  • Iatropedia
Σε απόγνωση είναι χιλιάδες καπνιστές στη χώρα μας που έσπευσαν να αγοράσουν ηλεκτρονικά τσιγάρα για να κόψουν τη βλαβερή συνήθεια, μετά τις διευκρινίσεις του υπουργείου Υγείας ότι δεν απαγορεύεται απλά η πώληση των συγκεκριμένων προϊόντων αλλά και η χρήση τους μέσα σε κλειστούς δημόσιους χώρους και αναμένονται και σχετικά πρόστιμα.

Εξοβελίζονται για τα καλά οι καπνιστές στη χώρα μας καθώς πλέον δε θα μπορούν όχι μόνο να καπνίζουν κανονικά μέσα στους κλειστούς δημόσιους χώρους, (μέτρο που παραβιάζεται συστηματικά βέβαια), αλλά ούτε να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Ο …πλασματικός καπνός του ηλεκτρονικού προϊόντος είναι απαγορευτικός καθώς περιέχει νικοτίνη.

Δεν είναι λίγοι πάντως ήδη οι καπνιστές αλλά και οι έμποροι που έχουν σπεύσει στους προμηθευτές των ηλεκτρονικών τσιγάρων για να διαμαρτυρηθούν που δεν ενημερώθηκαν για τις σχετικές απαγορεύσεις. Άλλωστε το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι φθηνό προϊόν καθώς κατά μέσο όρο πωλείται από 100 έως και 120 ευρώ ενώ απαιτούνται και περίπου 10 με 15 ευρώ για τις ουσίες που πρέπει κανείς να τοποθετεί στο εσωτερικό του.

Το υπουργείο Υγείας πάντως είναι αποφασισμένο να ξεκινήσει ελέγχους στην αγορά άμεσα για να …»συλλάβει» τους «μαϊμού» καπνιστές με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα οι οποίοι θα πληρώνουν κανονικά τα πρόστιμα.

Συγκεκριμένα για λειτουργία του ηλεκτρονικού τσιγάρου εντός καταστήματος το πρόστιμο μπορεί να ξεκινάει από 50 ευρώ και να φθάνει ακόμη και τα 500. Για τους καταστηματάρχες το χαράτσι μπορει να είναι από 1000 ευρώ και να καταλήγει ακόμη και στην αφαίρεση της άδειας λειτουργίας.

Πάντως προς το παρόν οι καπνιστές με ή δίχως κανονικό ή ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορούν να ησυχάσουν καθώς το υπουργείο Υγείας ελάχιστους ελεγκτές διαθέτει ενώ και η δημοτική αστυνομία κάνει μάλλον τα …στραβά μάτια.