Και μετά ήρθαν όχι οι μέλισσες αλλά οι …εκλογές! Τι δεν πρόλαβε ο Λοβέρδος!

  • Iatropedia
Οι εκλογές τελικά είναι εδώ και έως τις 6 Μαΐου δε φαίνεται να προλαβαίνει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος να ολοκληρώσει όσα ξεκίνησε αλλά ούτε και να λύσει τα δεκάδες προβλήματα που εκκρεμούν στο χώρο και θα κληθεί να λύσει ο επόμενος υπουργός Υγείας. Τι μένει ανοικτό στο μέτωπο της υγείας;

Από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και παρουσιάζει δραματικά προβλήματα, μέχρι οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων που έμειναν στην μέση, θα κληθεί να λύσει ο επόμενος υπουργός Υγείας της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει στις 6 Μαΐου.

Τα προβλήματα αμέτρητα. Το μεγάλο αγκάθι πάντως που θα κληθεί να λύσει ο νέος υπουργός Υγείας σχετίζεται με τον νέο ενιαίο φορέα υγείας τον ΕΟΠΥΥ. Μπορεί η έμπνευση για τη δημιουργία ενός κοινού φορέα υγείας για όλους να ήταν σωστή, στην πράξη όμως αποδεικνύεται λανθασμένη εξαιτίας της έλλειψης ρευστού και της …ανοργανωσιάς.

Η μαύρη τρύπα του 1,5 δις ευρώ που παρουσιάζει ο ΕΟΠΥΥ δημιουργεί προσκόμματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών αλλά και στην αποπληρωμή των βασικών παρόχων (φαρμακοποιοί και γιατροί).

Και το αγκάθι αυτό δύσκολα θα κατορθώσει να το … βγάλει και ο επόμενος υπουργός Υγείας καθώς μέσα σε λίγες μέρες (έως τις 6 Μαΐου) είναι μάλλον απίθανο να περισσεύουν τα χρήματα στα κρατικά Ταμεία για να χρηματοδοτηθεί επαρκώς ο ΕΟΠΥΥ.

Τα φάρμακα θα αποτελέσουν άλλον έναν πονοκέφαλο καθώς ο Ανδρέας Λοβέρδος μάλλον τα αφήνει …στη μέση.

Το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δε δουλεύει, οι κουρεμένες τιμές δημιουργούν πρόβλημα στην αγορά, ενώ και οι δαπάνες δε μοιάζουν να μειώνονται καθώς πολλοί… έξυπνοι φροντίζουν να αντικαθιστούν τα φθηνά φάρμακα με άλλα ακριβότερα (φαινόμενο υποκατάστασης).

Η τρόικα καραδοκεί και οι μέρες που έρχονται για τους Έλληνες ασθενείς φαντάζουν ακόμη πιο δύσκολες.

Και τα νοσοκομεία όμως θα αποτελέσουν το άλλο μεγάλο μέτωπο που έμεινε μισό. Τα κονδύλια περιορισμένα, οι εφημερίες τσεκουρωμένες και γιατροί και προσωπικό εξαγριωμένοι εξαιτίας των αμοιβών τους που έμειναν μισές (μείωση αποδοχών τουλάχιστον κατά 40%).

Όσο για τις περιβόητες συγχωνεύσεις αυτές μάλλον έμειναν στα χαρτιά καθώς μέχρι στιγμής μόνο …λογιστικά έχουν συνενωθεί κάποια νοσοκομεία για να περιορισθούν τα έξοδα.

Ενδεχομένως να χρειαζόταν μέρες κανείς να γράφει τα όσα συμβαίνουν στην υγεία. Τόσες μέρες όσες πιθανώς να χρειασθεί ο επόμενος υπουργός Υγείας για να κατανοήσει και μόνο τα προβλήματα που θα συναντήσει.

Δήμητρα Ευθυμιάδου