Και επίσημα παρατείνονται οι συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ! Τι ανακοινώθηκε

  • Iatropedia
Άλλους τρεις μήνες ...αέρα παίρνει ο ΕΟΠΥΥ με την παράταση των συμβάσεων στους συμβεβλημένους γιατρούς, χωρίς βέβαια να προηγηθεί διαπραγμάτευση με τον κλάδο ο οποίος ζητά αύξηση των αποζημιώσεων για τις επισκέψεις.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, ο οργανισμός προχωρά σετρίμηνη παράταση των ήδη υπαρχουσών συμβάσεων με τους ιατρούς. Ειδικότερα οι συμβάσεις των ιατρών που λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου παρατείνονται μέχρι 30 Δεκεμβρίου 2014 με τροπολογία που ψηφίστηκε.

Όμως ελπίδα πως μπορεί να κάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ αποκτούν και δεκάδες νέοι γιατροί που μπήκαν σε μια δύσκολη περίοδο στην αγορά. Και αυτό επειδή ο οργανισμός προτίθεται από το νέο έτος να κάνει και νέες συμβάσεις- υπό άλλη οικονομική βάση βέβαια- με νέους γιατρούς.

Εξάλλου όπως έχει γνωστοποιηθεί από τον Δημήτρη Κοντό, σύντομα θα αλλάξει το σύστημα των συμβάσεων καθώς ο φορέας θα αγοράζει αριθμό επισκέψεων με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχές.

Έτσι ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί από γιατρούς, θα γίνεται και το μοίρασμα της «πίτας».Το σύστημα θα λειτουργεί με κλειστό προυπολογισμό για κάθε περιοχή και οι γιατροί που θα συμμετέχουν θα μοιράζονται συγκεκριμένο κονδύλι.

Όμως όλα αυτά δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν πριν το πέρας τουλάχιστον δυο –τριών μηνών καθώς θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το κονδύλι που μπορεί να διαθέσει ο ΕΟΠΥΥ για νέες συμβάσεις με γιατρούς σε κάθε περιοχή. Οι καλά γνωρίζοντες το προσδιορίζουν περί τα τέλη του χρόνου και εφόσον θα έχουν λήξει πια και οι ανανεωμένες συμβάσεις.

Οι νέες συμβάσεις πάντως θα έχουν συγκεκριμένα κριτήρια για ειδικότητες και περιοχές αφού το υπουργείο Υγείας θέλει να καλύψει τις τρύπες που σήμερα παρουσιάζουν τα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ σε όλη τη χώρα.

Πάντως όλα δείχνουν πως πλέον βαρύτητα θα δίνεται στους ιδιώτες συμβεβλημένους γιατρούς και όχι στο ΠΕΔΥ ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο με γιατρούς σε όλη τη χώρα.

Να σημειωθεί ότι σήμερα περίπου 4000 ιδιώτες γιατροί είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός να αυξηθεί δεδομένου ότι δεν αναμένονται και πολλές προσλήψεις στο ΠΕΔΥ.

Όπως έχει τονισθεί από το υπουργείο Υγείαςοι νέες συμβάσεις θα είναι ανοικτές σε όλους τους ιατρούς και θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον δύο (2) ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρόεδρος ΕΟΦ στο iatropedia: «Δε θα διορθώσω τιμές στα φάρμακα»! Τι λέει για τις εταιρείες και τα αιτήματα

Νοσηλείες σε ιδιωτικές κλινικές μόνο με πράσινο φως ελεγκτή! Πως θα δίνονται οι εγκρίσεις

“Παγώνουν” τα νοσοκομεία από κινητοποιήσεις! Πότε απεργούν γιατροί-εργαζόμενοι

Ξεκινούν οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί! Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν