Και απλήρωτοι και κουρεμένοι! Πότε θα εξοφληθούν οι πάροχοι της Υγείας

  • Iatropedia
Μπορεί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος να διατείνεται πως θα δημιουργήσει ένα σύστημα Υγείας απαλλαγμένο από χρέη, μέχρι στιγμής όμως το όνειρο αυτό δε φαίνεται να υλοποιείται. Πόσο θα κουρευτούν τελικά τα χρέη στις φαρμακευτικές εταιρείες και πότε θα δουν το χρώμα του χρήματος.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας ότι θα αποπληρωθούν άμεσα τα χρέη σε φαρμακευτικές επιχειρήσεις, σε κλινικές γιατρούς και λοιπούς παρόχους του συστήματος, μέχρι στιγμής αν δούνε το χρώμα του χρήματος αυτό θα είναι κουρεμένο κατά πολύ. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι περισσότεροι πάροχοι αναμένουν να πληρωθούν εδώ και τρία χρόνια ενώ έχουν καταβάλει ήδη φορολογικές υποχρεώσεις αλλά και εκπτώσεις.

Με βάση έγκυρες πληροφορίες του iatropedia οι φαρμακευτικές εταιρείες θα εισπράξουν τα οφειλόμενα κουρεμένα κατά 2% παρότι αρχικά οι ανακοινώσεις του Ανδρέα Λυκουρέντζου μιλούσαν μόνο για 1% επειδή ο κλάδος είχε καταβάλει ήδη εκπτώσεις μέσω rebate και clawback.

Παρ αυτά επειδή τα… κουκιά δεν έβγαιναν για τον κ.Λυκουρέντζο τελικώς τα χρήματα του κλάδου υα μειωθούν άλλο ένα 2%.

Ωστόσο το σημαντικότερο είναι ότι ακόμη και σήμερα δεν είναι σαφές πότε θα καταβληθούν τα οφειλόμενα καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα εκταμιεύσει άμεσα 1,4 δις για να ξεχρεωθούν τα νοσοκομεία (μέσω ΕΟΠΥΥ) αλλά το κονδύλι αυτό θα βγει σταδιακά από τα συρτάρια και θα αφορά όλους τους κλάδους. Άλλωστε πρόκειται για ένα ποσό που δεν καλύπτει όλα τα χρέη του συστήματος υγείας.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις οφείλονται κοντά στα 2 δις ευρώ εδώ και χρόνια.

Συγκεκριμένα τα χρέη ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων προς τον κλάδο αγγίζουν πια τα 1,9 δις ευρώ. Και δεν είναι μόνο αυτό: και στο παρελθόν οι εταιρείες ανέμεναν να εισπράξουν το 100% της αξίας των προ-PSI ομολόγων που αναγκάστηκαν να λάβουν προς εξόφληση χρεών της περιόδου 2007-2009, μετά το PSI, το 53,5% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων διεγράφη, ενώ το 31,5% λήγει εντός των επομένων 30 ετών, χωρίς φορολογική αναγνώριση της ζημίας που προκλήθηκε. Η συνολική ζημία υπολογίζεται από τον κλάδο σε 1 δις ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

το κούρεμα φέρνει λουκέτα και σε φαρμακευτικές εταιρίες;

ΕΟΠΥΥ: τέλος και στις δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις από σήμερα

φαρμακοβιομήχανοι προς Λυκουρέντζο: πληρώστε μας άμεσα

με λουκέτο απειλούνται 4500 διαγνωστικά εργαστήρια από το κούρεμα

έλληνες φαρμακοβιομήχανοι: ρυθμίστε τα χρέη από τα νοσοκομεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν