Δαΐκος: “Έχουμε χαλαρό lockdown, γι’ αυτό δεν πέφτουν τα κρούσματα” – Τι λέει για τους θανάτους

  • Γιάννα Σουλάκη
ΜΕΘ
Παρατεταμένο και αργόσυρτο αποδεικνύεται το lockdown του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Οι επιστήμονες ήθελαν να δουν μεγαλύτερη μείωση των κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα. Από την άλλη, αυτή η εξέλιξη δεν τους εκπλήσσει, καθώς τα μέτρα αυτή τη φορά είναι πιο “χαλαρά” σε σύγκριση με το lockdown του περασμένου Μαρτίου, όπως λένε στο iatropedia.gr.

Λιγότερα από 2.000 κρούσματα σε καθημερινή βάση υπολόγιζαν να δουν την τέταρτη εβδομάδα των περιοριστικών μέτρων που διανύει η χώρα μας, μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα, μάλιστα, οι νέες λοιμώξεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα: 413 στην Αττική και 538 στη Θεσσαλονίκη.

Ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Γιώργος Δαΐκος αναφέρει στο iatropedia.gr, ότι περίμενε να δει λιγότερα κρούσματα, από τα σχεδόν 2.200 νέα περιστατικά, που ανακοινώθηκαν χθες.

“Φαίνεται ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση ακόμα, όμως, δεν έχουμε δει τη σημαντική ελάττωση που θα θέλαμε. Είναι πιο αργή η πορεία της πανδημίας, απ’ ότι θα περιμέναμε. Πιστεύω ότι όπως βλέπετε κι εσείς υπάρχει κινητικότητα του πληθυσμού, δεν είναι το lockdown που είχαμε στο πρώτο κύμα, είναι χαλαρό lockdοwn. Οπότε περιμένουμε κι εμείς μια βραδεία απάντηση στα μέτρα αυτά. Εγώ προσωπικά περίμενα ότι αυτήν την εβδομάδα θα είχαμε κάτω από 2.000 κρούσματα, καθημερινά. Θα δούμε αύριο και μεθαύριο”.

Ο υψηλός αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κρατά σε υψηλά ποσοστά τον δείκτη θετικότητας (ποσοστό θετικών περιστατικών, στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων). Κι ενώ το ασφαλές όριο που έχει τεθεί διεθνώς είναι το 4%, αυτή τη στιγμή η θετικότητα στην επικράτεια καταγράφεται στο 9,18%, ενώ στην Αττική στο 7%.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Σοκ από 111 θανάτους στη χώρα μέσα σε 24 ώρες! 596 οι διασωληνωμένοι και 2.199 νέα κρούσματα

Αμείωτος ο ρυθμός εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία

Η σταθεροποίηση στα κρούσματα, έχει φέρει σταθεροποίηση και στις ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά όχι μείωση. Αυτό σημαίνει ότι η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται αμείωτη, όπως άλλωστε είχαν προβλέψει οι επιστήμονες.

Ο Καθηγητής κ. Δαΐκος τονίζει ότι για να μειωθούν οι εισαγωγές, πρέπει πρώτα να μειωθούν τα κρούσματα: “Πρώτα θα δούμε τα κρούσματα να μειώνονται, μετά τους νοσηλευόμενους και αργότερα τους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ να ελαττώνονται. Οι θάνατοι είναι οι τελευταίοι που θα μειωθούν. Οι νοσηλευόμενοι στις απλές κλίνες είναι αυτοί που τροφοδοτούν συνέχεια τις ΜΕΘ”, σημειώνει.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το iatropedia.gr, μέχρι και χθες το βράδυ, οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας ήταν 400, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται ανά την επικράτεια είναι 4.250. Από αυτούς, 612 βρίσκονται σε ΜΕΘ και οι 605 σε κρίσιμη κατάσταση και υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Σοκάρουν οι θάνατοι

Στους 111 θανάτους συνανθρώπων μας που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ στις 6 το απόγευμα, μέχρι το βράδυ προστέθηκαν και ακόμη 8 άνθρωποι που κατέληξαν από επιπλοκές του κορονοϊού, με αποτέλεσμα ο θλιβερός συνολικός αριθμός να φτάνει πλέον τους 2.525 ανθρώπους από την αρχή της πανδημίας.

Ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ερμηνεύει τον μεγάλο αριθμό των θανάτων των τελευταίων ημερών, ως εξής:

“Από τη στιγμή που έχουμε πολλούς νοσηλευόμενους ακόμα στα νοσοκομεία μας, θα έχουμε μια καθυστέρηση μέχρι να μειωθούν οι θάνατοι. Επίσης, κάποιοι ασθενείς πηγαίνουν αργά στα νοσοκομεία γιατί φοβούνται, και παίζει και αυτό κάποιο ρόλο. Η θνητότητα στους διασωληνωμένους ασθενείς κατά μέσο όρο είναι 40%. Δηλαδή από αυτούς τους σχεδόν 600 διασωληνωμένους, λίγο λιγότεροι από τους μισούς δεν θα τα καταφέρουν. Ενώ ενίοτε βλέπουμε και θανάτους και σε μικρότερες ηλικίες, δυστυχώς”.

Η μεγάλη θνητότητα, ωστόσο, σύμφωνα με τον Καθηγητή ενδέχεται να οφείλεται και στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), όπως λέει. Κι αυτό έχει αποδειχθεί από μελέτες που έγιναν κατά το πρώτο πανδημικό κύμα στις ΗΠΑ:

“Μέχρι να δούμε όλα τα δεδομένα δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Αλλά η θνητότητα είναι η αναμενόμενη. Στη Νέα Υόρκη, σε κάποιο νοσοκομείο στο πρώτο κύμα ήταν 90% η θνητότητα, γιατί αν οι συνθήκες είναι τραγικές και έχεις παραπάνω διασωληνωμένους από το απαιτούμενο προσωπικό, τότε αυξάνεται και η θνητότητα. Αυτό το έχουμε δει στη βιβλιογραφία και έχει αναφερθεί. Ενώ η θνητότητα που είχαμε στους διασωληνωμένους εδώ στην Ελλάδα στο πρώτο κύμα της πανδημίας, ήταν κάτω από 40%. Γιατί ήταν μικρός ο αριθμός των διασωληνωμένων και υπήρχε καλύτερη παροχή νοσηλευτικής φροντίδας. Παίζει ρόλο και αυτό”, τονίζει ο καθηγητής.

Κοντοζαμάνης: «Υπάρχουν κενά στα νοσοκομεία – Εξοπλίζονται διαρκώς!»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον αριθμό των θανάτων, κατά τη διάρκεια χθεσινής επίσκεψής του στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, δήλωσε:

«Υπάρχουν θάνατοι, σε κάθε περίπτωση. Δεν είναι ευχάριστο να συγκρίνουμε την Ελλάδα με άλλες χώρες, ότι δηλαδή είμαστε σε καλύτερη θέση σε ό,τι αφορά τους θανάτους. Σε κάθε περίπτωση καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, έτσι ώστε να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία όλα τα περιστατικά, να ελαχιστοποιήσουμε τον αριθμό των θανάτων και βεβαίως να διαχειριζόμαστε με τέτοιο τρόπο τα περιστατικά, ώστε να μην χρειάζονται νοσηλεία στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας«.

Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι οι ανάγκες σε προσωπικό, πάντα, υπάρχουν, ότι έχουν καλυφθεί πάρα πολλά κενά το τελευταίο διάστημα, και επανέλαβε ότι στο σύστημα Υγείας υπάρχει αυτή τη στιγμή πάνω από 7 χιλιάδες επικουρικό προσωπικό: «Υπάρχουν μόνιμες προσλήψεις προσωπικό. Θα καλυφθεί η πλειονότητα των κενών και με τις πρόσφατες κρίσεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Υπάρχουν κενά αλλά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει μια σωστή διαχείριση της πανδημίας», συμπλήρωσε.

Δαΐκος: Ανέφικτο το άνοιγμα των σχολείων σύντομα

Ως προς την άρση των μέτρων, ο κ. Δαΐκος λέει ότι αύριο ή το πολύ μεθαύριο θα συνεδριάσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να εκτιμήσει τα νεότερα δεδομένα και να καταλήξει στις εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την ερχόμενη Παρασκευή.

“Κατά την άποψή μου, για την άρση των μέτρων -όπως πάνε τα πράγματα- είναι ανέφικτο να ξεκινήσουν τα Δημοτικά στις 7 Δεκεμβρίου. Ίσως να είναι καλύτερα στις 14 Δεκεμβρίου. Τώρα για τις μεγαλύτερες βαθμίδες, τα παιδιά του Γυμνασίου και Λυκείου, μάλλον είναι καλύτερα μετά τις γιορτές. Αν θα ανοίξουν να ανοίξουν καλύτερα μόνο τα Δημοτικά, γιατί είναι και πιο δύσκολη η τηλεκπαίδευση στα τόσο μικρά παιδιά”.

Η εστίαση είναι δύσκολο να ανοίξει πριν από τις γιορτές, σύμφωνα με τον ειδικό, ενώ το λιανεμπόριο θα μπορούσε ίσως, με εξαιρετικά προσεκτική τήρηση των μέτρων.