Κάθε χειμώνα τα ίδια: Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης, λείπουν κλίνες ΜΕΘ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τίποτα το νέο. Κλίνες ΜΕΘ έχουμε, αλλά δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης νοσηλευτών. Και η αναμονή είναι πάντα διψήφια. Αλλά καθώς αυξάνονται κάθε Ιανουάριο τα κρούσματα γρίπης, παρουσιάζονται περισσότερες επιπλοκές και αυξάνονται οι ανάγκες για κρεβάτια Εντατικής. Μετά τον Απρίλιο, το ξεχνάμε πάλι...

Περί τους 50 ασθενείς περιμένουν κάθε μέρα διασωληνωμένοι σε ΜΑΦ ή συμβατικές κλίνες για να βρεθεί θέση νοσηλείας σε ΜΕΘ. Η λίστα αυτή που παραδοσιακά διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ ήταν πάντα με διψήφιο αριθμό και μάλιστα κοντά στο 60, αλλά πρέπει να πούμε ότι η κατάσταση δεν βελτιώθηκε καθώς δεν άνοιξαν κρεβάτια ΜΕΘ που παραμένουν «κλειστά», δηλαδή ανεκμετάλλευτα λόγω έλλειψης προσωπικού. Επιπλέον, τέτοια εποχή κάθε χρόνο αυξάνουν οι ανάγκες για κρεβάτια ΜΕΘ λόγω της έξαρσης γρίπης που φέτος επιδεινώνεται και με τα αυξημένα περιστατικά ιλαράς.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός πάλι, θεωρεί ότι οι κλίνες Εντατικής επαρκούν καθώς δεν υπάρχουν τόσα πολλά κρούσματα γρίπης και ιλαράς…

Κάποιοι διαφωνούν

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης ο κ. Πάνος Παπανικολάου, νευροχειρουργός από το Νοσοκομείο της Νίκαιας και εκπρόσωπος του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή, Γ.Γ. της ΟΕΝΓΕ «οι ασθενείς που χρειάζονται Εντατική βρίσκονται σε απλούς θαλάμους επί τρία 24ωρα, από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, που το νοσοκομείο είχε γενική εφημερία…». Το θέμα μάλιστα ετέθη από την ΠΟΕΔΗΝ και στον υπουργό Υγείας κατά την συνάντηση που είχαν την περασμένη Πέμπτη στην Αριστοτέλους.

Όπως εξήγησαν από την ΠΟΕΔΗΝ, το προσωπικό του νοσοκομείου «Αττικόν» αναγκάστηκε να ανοίξει 150 ράντζα και παρά τις προσπάθειες, 13 ασθενείς διασωληνωμένοι νοσηλεύθηκαν σε κοινούς θαλάμους επειδή δεν υπήρχαν κλίνες ΜΕΘ σε αυτό το νοσοκομείο ή αλλού.