Καταστροφικό το clawback στους υπερήχους για τους καρδιολόγους

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
ηλικία της καρδιάς
Με "δήμευση" του ιατρείου ισοδυναμεί το clawback στους υπερήχους που αναρτήθηκε στους καρδιολόγους, σύμφωνα με την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ).

Παρά τις όποιες πληροφορίες είχαν διαρρεύσει για ελάττωση του clawback στους υπερήχους, που φτάνει το 48,38%, αυτό δεν έγινε. Κατά τους καρδιολόγους, αυτό το καταστροφικό clawback  είναι το τελικό χτύπημα τους.

Ο πρόεδρος της ΕΕΚΕ Φώτιος Ν. Πατσουράκος δήλωσε ότι «όπως φαίνεται είναι προσφιλές σύστημα των υπευθύνων του Υπουργείου που προΐσταται του ΕΟΠΥΥ και παίρνει τις τελικές αποφάσεις να διαρρέει υποσχέσεις που δεν εκπληρώνονται.

Η Ένωση δεν προτίθεται πλέον να συμμετέχει σε παραπλανητικές συζητήσεις που στόχο έχουν τον αποπροσανατολισμό.

Και καταλήγουν:

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να δώσουν ηχηρή απάντηση στους υπεύθυνους της καταστροφής τους. ΟΧΙ σε προσχηματικούς διαλόγους, κατάργηση του καταστροφικού Clawback, συμβάσεις συλλογικές κατά πράξη και περίπτωση, με αξιοπρεπείς αμοιβές».

Εν τω μεταξύ, από την ΠΟΣΚΕ  αναφέρουν ότι εν λήγουν οι συμβάσεις των γιατρών τέλη Ιουνίου:

Από αναληθείς έως ύποπτες για εκφοβισμό των γιατρών είναι ορισμένες ανακοινώσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό, κατά τις οποίες οι συμβάσεις των ιατρών θα λήξουν στο τέλος του Ιουνίου. Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων κ. Φώτιος Ν. Πατσουράκος, βάσει του νόμου 4410/16 άρθρο 52 οι συμβάσεις των Ιατρών (οικογενειακών και μη) παρατείνονται μετά την 01/07/2016 και έως ότου υπογραφούν οι νέες.

«Από τη στιγμή που δεν έχουν ευοδωθεί οι προσδοκίες του Υπουργείου για στελέχωση των ΤΟΜΥ (37% μόνο έχουν κάνει αίτηση) και η προκήρυξη για οικογενειακούς ιατρούς είναι άγονη, δεδομένου ότι μόλις 650 ιατροί έχουν κάνει αίτηση για 2.800 θέσεις, είναι κατανοητό πού στοχεύουν αυτές οι δημοσιεύσεις. Οι συμβάσεις των λοιπών ιατρικών ειδικοτήτων (πλην οικογενειακών) έπονται αυτών και φυσικά αν δεν αλλάξει κάτι και δεν γίνουν σοβαρές διαπραγματεύσεις, διαφανείς και όχι προσχηματικές, στις οποίες η ΠΟΣΚΕ έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει αν δεν τηρηθούν σωστοί κανόνες και πρακτικά καταγραφής των συνομιλιών, θα έχουν την ίδια τύχη και οι ιατροί θα τις απορρίψουν. Η ΠΟΣΚΕ είναι υπέρ του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης, αλλά με σεβασμό αμφοτέρων των μελών, με διαφάνεια και όχι με παρελκυστικές και προσχηματικές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις», δήλωσε  ο κ. Φώτιος Πατσουράκος.