Καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων στο Θριάσιο: Παραβίαση των δικαιωμάτων εργολαβικών εργαζομένων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στη σίτιση στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο, που είναι απλήρωτοι για τον μήνα Οκτώβριο, λόγω της συστηματικής καθυστέρησης στις πληρωμές από την εργολαβική εταιρεία ΑΡΙΑΝΘΗ ΕΠΕ. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, συχνά αναγκάζονται να εργάζονται απλήρωτες υπερωρίες, επειδή οι εργολαβικές εταιρείες, που έχουν αναλάβει διαδοχικά τη σίτιση στο νοσοκομείο, μείωσαν το ωράριο εργασίας σταδιακά από 8 σε 6,5 ώρες. 

Αντίστοιχα, οι εργολαβικές καθαρίστριες πληρώθηκαν το επίδομα καλοκαιρινής αδείας στις 15 Οκτωβρίου – κατόπιν επανειλημμένων καταγγελιών και παρεμβάσεων του σωματείου – ενώ όπως καταγγέλλουν οι ίδιες οι εργαζόμενες, η εργολαβική εταιρεία ΑΝΟΔΙΚΗ συστηματικά δεν τους δίνει εξοφλητικές αποδείξεις μισθοδοσίας και απασχολεί λιγότερους εργαζόμενους από ότι προβλέπει η σύμβαση της με το νοσοκομείο. Το αποτέλεσμα είναι να αναγκάζονται εργαζόμενοι να δουλεύουν πολλές φορές 11 και 12 μέρες χωρίς ρεπό.

Όπως καταγγέλλουν από το Σωματείο Εργαζομένων:

Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας προς τους αρμόδιους υπουργούς και τις διοικήσεις της 2ης ΥΠΕ και του ΘΡΙΑΣΙΟΥ Νοσοκομείου, οι εργολαβικές εταιρείες συνεχίζουν, ουσιαστικά ανενόχλητες, να παραβιάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών των Νοσοκομείων οδηγεί μόνο στην αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών και σε παραβίαση και των στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων και μισθούς – πείνας για τους εργολαβικούς εργαζόμενους.

Μόνο αγανάκτηση λοιπόν προκαλεί το έγγραφο του υπουργείου Εργασίας, που απαντάει, σε σχετική καταγγελία – υπόμνημα του Σωματείου μας, ότι σε έλεγχο των Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων στις εργολαβικές εταιρείες που έχουν αναλάβει την καθαριότητα και σίτιση στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο «δεν διαπιστώθηκαν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας».

Ζητάμε από τους αρμόδιους υπουργούς και τις διοικήσεις της 2ης ΥΠΕ και του ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

► να πληρωθούν άμεσα η μισθοδοσία του Οκτωβρίου και οι πραγματοποιηθείσες υπερωρίες και να εξασφαλιστεί ότι θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι κάθε μήνα, χωρίς καμία καθυστέρηση και περικοπή

► να δοθούν όλα τα χρωστούμενα ρεπό στις εργολαβικές καθαρίστριες

► να σταματήσει η εργοδοτική τρομοκρατία και οι «προειδοποιήσεις» προς τους εργαζόμενους να μην ενημερώνουν για την παραβίαση των δικαιωμάτων τους

Γνωρίζουμε ότι οριστική λύση, και αυτό διεκδικούμε, είναι η ανάκληση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών και η πρόσληψη ΟΛΩΝ των εργολαβικών συναδέλφων (και όσων επιπλέον χρειάζονται για την κάλυψη των αναγκών) με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γραμματέας

Βαρδαβάκης Μανώλης                                 Ιωαννίδης Παναγιώτης