Καταγγελία ΚΚΕ για τα κρούσματα γρίπης και την αντιμετώπισή τους

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
«Η επιδημική έξαρση της γρίπης, που έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μέχρι τώρα 40 ασθενείς, ήταν και προβλέψιμη και αναμενόμενη. Υπεύθυνοι επιστημονικοί φορείς είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα για τους κινδύνους και τα αναγκαία μέτρα για να προφυλαχτεί ο γενικός πληθυσμός και πολύ περισσότερο οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα», αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ «Για την επιδημική έξαρση της γρίπης και τα άμεσα μέτρα προστασίας του λαού». Αυτό αναφέρουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους από το ΚΚΕ.

Όπως επισημαίνουν, «αποδεικνύεται, για μια ακόμα χρονιά, ότι οι σχετικές οδηγίες του υπουργείου Υγείας σε μεγάλο βαθμό ισοδυναμούν με οδηγίες προς «ναυτιλομένους», αφού δεν συνοδεύονται με τα αντίστοιχα κρατικά μέτρα, με την πανελλαδική ανάπτυξη δημόσιων Κέντρων Υγείας, με πλήρη και επαρκή στελέχωση, με επαρκή αριθμό εμβολίων και διαγνωστικών μέσων για την ταυτοποίηση της γρίπης και την έγκαιρη εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας, με την ανάπτυξη επαρκούς αριθμού κρεβατιών ΜΕΘ και τη στελέχωσή τους.

Το γεγονός ότι το 85% των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις ΜΕΘ, λόγω επιπλοκών της γρίπης, ήταν ανεμβολίαστοι και με άλλα χρόνια νοσήματα, εκφράζει την αποκρουστική και επικίνδυνη κατάσταση συνολικά του δημόσιου συστήματος υγείας. Την πλήρη επικράτηση της πολιτικής της «ατομικής ευθύνης» των ασθενών και όχι της σχεδιασμένης και οργανωμένης ευθύνης και παρέμβασης του κράτους με υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης».

Ως προς την προβολή στατιστικών στοιχείων για την έξαρση της εποχικής γρίπης επισημαίνουν ότι «πρέπει να αξιοποιούνται για τη λήψη των αναγκαίων και ουσιαστικών μέτρων. Αποτελεί πρόκληση προς τους ασθενείς και τις λαϊκές οικογένειες η απόπειρα της κυβέρνησης να αναδείξει τις επιπλοκές της γρίπης, ως «αντικειμενικό» γεγονός, κρύβοντας τις σοβαρές ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος υγείας και κυρίως της παντελούς έλλειψης Πρόληψης, που είναι οι πραγματικές αιτίες», προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος.

Και ζητούν:

«Χωρίς καθυστέρηση να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις γιατρών, να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, να εφοδιαστούν οι δημόσιες μονάδες υγείας με επαρκή αριθμό εμβολίων, κατάλληλων διαγνωστικών μέσων, αντιικών φαρμάκων και να παρέχονται δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό χωρίς «πλαφόν» και περικοπές».