Καταγγελία και Ερώτηση στη Βουλή από τη ΝΔ για τα αντιδραστήρια στο ΓΝΑ «Ευαγγελισμός»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στις καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων στον "Ευαγγελισμό" ότι εδώ και αρκετό διάστημα τα εργαστήρια του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας αδυνατούν να πραγματοποιήσουν μια σειρά από βιοχημικές και ανοσολογικές εξετάσεις λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων αναφέρονται με ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, ο Ιάσονας Φωτήλας, αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας και ο Βασίλης Οικονόμου, Τομεάρχης Υγείας.

Η προμήθεια αντιδραστηρίων καθυστερεί και έχει ως αποτέλεσμα τα εργαστήρια να μην μπορούν να εξάγουν έγκαιρα αποτελέσματα για τους ασθενείς. Μάλιστα, τα δείγματα αίματος καταψύχονται μέχρι νεωτέρας, μέχρι δηλαδή το εργαστήριο εφοδιαστεί με τα απαραίτητα αντιδραστήρια. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς υποχρεούνται να περιμένουν για μεγάλο διάστημα τα αποτελέσματα των εξετάσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αναγκαίες θεραπείες των. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν ισχύουν οι καταγγελίες, ποιο είναι το χρονικό διάστημα της καθυστέρησης και σε ποιες άμεσες σχετικές ενέργειες θα προβεί.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Σύμφωνα με καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων στον Ευαγγελισμό, εδώ και αρκετό διάστημα, τα εργαστήρια του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας αδυνατούν να πραγματοποιήσουν μια σειρά από βιοχημικές και ανοσολογικές εξετάσεις λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Η προμήθεια αντιδραστηρίων καθυστερεί και έχει ως αποτέλεσμα τα εργαστήρια να μην μπορούν να εξάγουν έγκαιρα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Μάλιστα, τα δείγματα αίματος καταψύχονται μέχρι νεωτέρας, μέχρι δηλαδή το εργαστήριο εφοδιαστεί με τα απαραίτητα αντιδραστήρια. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς υποχρεούνται να περιμένουν για μεγάλο διάστημα τα αποτελέσματα των εξετάσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αναγκαίες θεραπείες των. Είναι δε εύκολο να αντιληφθεί κανείς το φόρτο εργασίας που θα προκύψει στα εργαστήρια, όταν αποκατασταθεί ο κανονικός εφοδιασμός με αντιδραστήρια.

Βάσει των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.      Ισχύουν οι καταγγελίες του σωματείου των εργαζομένων στον Ευαγγελισμό για καθυστέρηση προμήθειας των απαιτούμενων αντιδραστηρίων;

2.      Εάν ναι, πόσο είναι το χρονικό διάστημα της καθυστέρησης; Για ποιο λόγο; Σε ποιες άμεσες σχετικές ενέργειες θα προβείτε για την προμήθειά των ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς που περιμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για την έναρξη των απαιτούμενων θεραπειών των;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιάσονας Φωτήλας                                         Αχαΐας

Βασίλης Οικονόμου                                      Επικρατείας