Κατάλληλος χώρος για χορήγηση φαρμάκων στους ρευματοπαθείς στον «Ευαγγελισμό»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Καλά νέα για τους ασθενείς με ρευματικά νοσήματα στην Αθήνα καθώς σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Εξωτερικού Ρευματολογικού Ιατρείου στο ΓΝΑ "Ευαγγελισμός" και όχι σε κοινό θάλαμο νοσηλείας, θα πραγματοποιείται στο εξής η ενδοφλέβια χορήγηση των βιολογικών παραγόντων. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) που στήριξε ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου κ. Αν. Γρηγορόπουλος.

Όπως αναφέρει η ΕΛΕΑΝΑ σε ανακοίνωση, πρόκειται για νίκη στον αγώνα δημιουργίας μονάδων χορήγησης βιολογικών παραγόντων (ειδικών ενδοφλέβιων φαρμάκων) για ρευματοπαθείς στο ΕΣΥ, που όπως έχει αναφέρει και η πρόεδρος της Εταιρείας, Αθανασία Παππά η έγχυση γίνεται χωρίς τη συνεχή παρουσία ιατρικού προσωπικού, λόγω έλλειψης υποδομών στις ρευματολογικές κλινικές του δημόσιων νοσοκομείων.

Στις 7 και 11 Δεκεμβρίου η ΕΛΕΑΝΑ με δύο επιστολές προς το υπουργείο Υγείας με κοινοποίηση στην διοίκηση του νοσοκομείου ανέδειξε τις ακατάλληλες συνθήκες στις οποίες γινόταν η ενδοφλέβια χορήγηση των βιολογικών παραγόντων.

Ο διοικητής του ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα «ανταποκρίθηκε, με μεγάλη ευαισθησία, στον επείγοντα χαρακτήρα του αιτήματος μας για αλλαγή του χώρου έγχυσης και σε επιστολή του προς το Υπουργείο Υγείας (Α.Π. 40498/15-12-15) ανακοίνωσε την μεταφορά στο χώρο του Εξωτερικού Ρευματολογικού Ιατρείου ήδη από την 15η Δεκεμβρίου. Η καθυστέρηση που συνέβη στην υλοποίηση του σχεδιασμού που είχε ήδη πραγματοποιηθεί οφειλόταν σε χρονοβόρες διαδικασίες αλλαγής άλλων Ιατρείων και συγκεκριμένα του Ενδοκρινολογικού Εξωτερικού Ιατρείου».