Κατάκοιτη και χωρίς φαγητό στην Ελλάδα του 2016…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως αναφέρουν από το Κοινωνικό Ιατρείο του Βύρωνα, υπάρχει στην περιοχή τους μια 59χρονη ασθενής με προχωρημένη ΣκΠ η οποία δεν είναι αυτοεξυπηρετούμενη, δεν έχει οικονομικούς πόρους και αντιμετωπίζει το φάσμα της ...ασιτίας. Από το Ιατρείο ενημέρωσαν τον Δήμο ώστε να στείλει "Βοήθεια στο σπίτι" ή να επιληφθεί της κατάστασης με όποιο τρόπο κρίνει καλύτερο, αλλά δύο εβδομάδες τώρα επικρατούν σιωπή και απραξία!

Διαβάστε παρακάτω την καταγγελία: 

Παρά το γεγονός ότι τόσο ο δήμαρχος κ. Κατωπόδης όσο και ο αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Βύρωνα, Χρ. Σπυρόπουλος μαζί και η διεύθυνση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου έχουν ενημερωθεί, πάνω από δύο εβδομάδες τώρα από το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Βύρωνα (ΚΙΦΒ), πλήρως και λεπτομερώς για την δραματική περίπτωση της συμπολίτισσας μας κ. Β. Μίτσι, δεν είδαμε δυστυχώς μέχρι τώρα κανένα παράγοντα του Δήμου, όχι απλώς να εκδηλώσει οιαδήποτε ενέργεια συμπαράστασης στα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής, την οποία στηρίζουν, αλλά, όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, δεν είχαν καν την ελάχιστη ευαισθησία, να κάνουν τουλάχιστον ένα τηλέφωνο στην ανάπηρη και κατάκοιτη Μίτσι!…

Δεν κούνησαν το μικρό τους δαχτυλάκι για να τής δώσουν ένα μήνυμα αλληλεγγύης ή να την επισκεφθούν, όπως άλλωστε έχουν στοιχειώδες πολιτικό και ηθικό χρέος, για να της πουν ότι ο Δήμος είναι παρών!…

Να διαπιστώσουν έστω τις συγκεκριμένες ανάγκες της και να βρεθούν στο πλευρό της, ή τουλάχιστον να στείλουν την λαθρόβια «Βοήθεια στο Σπίτι» να δώσει ένα χέρι βοήθειας!… Κανείς δεν την επισκέφτηκε να την ρωτήσει αν έχει να φάει ή αν χρειάζεται κάτι άμεσα ή να την ενημερώσει έστω για το τι θα μπορούσε η δημοτική αρχή να πράξει στο άμεσο μέλλον. Εμείς τους ενημερώσαμε αλλά…πλήρης σιωπή και απουσία! Ούτε καν δεν σκέφτηκαν να της ανακοίνωσαν ότι θα διαγράψουν τα ανταποδοτικά τέλη, που οφείλει μέχρι σήμερα, και φυσικά ότι θα διακόψουν προσωρινά την είσπραξη ανταποδοτικών τελών για το προσεχές μέλλον, σε μια ανάπηρη και άπορη γυναίκα, που αδυνατεί να πληρώσει έστω και μια δεκάρα, που ζει ολομόναχη και χρωστάει πάνω από 900 ευρώ στην ΔΕΗ. άγνωστο ποσό στην ΕΥΔΑΠ και αντιμετωπίζει το φάσμα της ασιτίας!

Στο γράμμα που στείλαμε στον Δήμο ενημερώναμε τους αρμόδιους και τον δήμαρχο Βύρωνα ότι η κυρία Β. Μίτσι είναι Ελληνίδα, γεννημένη από μητέρα Ελληνίδα και πατέρα Αυστριακό. Γεννήθηκε στην Ελλάδα και διαμένει στον Βύρωνα 59 χρόνια όσα και η ηλικίας της. Η κ. Β. πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας προχωρημένου σταδίου, είναι ανάπηρη και κατά βάση κλινήρης, κινούμενη μόνο μέσα στο σπίτι με αναπηρικό καροτσάκι. Η υγεία της βρίσκεται σε διαδικασία επιδείνωσης.

Η αναφερόμενη, εκτός των προβλημάτων υγείας, αντιμετωπίζει άμεσα και σοβαρά προβλήματα σίτισης καθώς δεν υπάρχει απολύτως κανένας οικονομικός πόρος. Με την συνδρομή μελών του Κοινωνικού Ιατρείου Φαρμακείου Βύρωνα (ΚΙΦΒ) και πολιτών, καταβλήθηκε το ποσό των 50 ευρώ στην ΔΕΗ, ως μια κίνηση για να μην της κόψουν το ρεύμα. Φιλοξενείται στο σπίτι του αδελφού της, ο ο οποίος ζει και διαμένει μόνιμα στο εξωτερικό και ο οποίος στηρίζει την αδελφή του προκειμένου να βοηθιέται από μια αλλοδαπή. Η γυναίκα αυτή επισκέπτεται την κ. Β.Μ και την φροντίζει μόνο δύο περίπου ώρες, κυρίως το πρωί, προκειμένου να παίρνει τα φάρμακά της, και να της προσφέρει βοήθεια όπου αυτή είναι αναγκαία. Όλο το υπόλοιπο χρόνο η Μίτσι είναι ολομόναχη και κλεισμένη στο σπίτι της, χωρίς να έχει καμιά απολύτως βοήθεια!….

Το φαγητό της Β. Μίτσι, μέχρι τώρα, αντιμετωπίζεται μάλλον αποσπασματικά, με την συμβολή γειτόνων, άλλων συμπολιτών και τελευταία του ΚΙΦΒ, ενώ ταυτόχρονα μία άξια συμπολίτης μας η κ. Δανάη, άρχισε να κινεί ταυτόχρονα τις διαδικασίες για την αναγνώριση της αναπηρίας της και την παροχή του σχετικού κοινωνικού επιδόματος, την εξασφάλιση των φαρμάκων της και την εύρεση ενός κοινωνικού κέντρου περίθαλψης, στο οποίο θα μπορούσε να φιλοξενηθεί. Στην διαδικασία αυτή άρχισε να συμβάλλει και το ΚΙΦΒ αμέσως μόλις πληροφορήθηκε την δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζει ή κ. Β.

Κατά την εκτίμησή μας, η κυρία Β. σε περίπτωση, που θα παραμείνει κάτω από το υφιστάμενο και απάνθρωπο αυτό καθεστώς, που δείχνει, μεταξύ των άλλων, την πλήρη χρεοκοπία και κατάρρευση τής ανύπαρκτης ηθικής της εξουσίας και του συστήματος, αλλά και τής δημοτικής αρχής, είναι καταδικασμένη να αντιμετωπίσει τραγικές καταστάσεις.

Προειδοποιούμε τον Δήμο για τις ευθύνες του! Υπογραμμίζουμε τα καθήκοντα της «ασάλευτης» δημοτικής αρχής, αλλά και τις ευθύνες της για οτιδήποτε ήθελε συμβεί στην κ. Β. Μίτσι. Η βυρωνιώτικη κοινωνία περιμένει από την δημοτική αρχή αλλά και τις δημοτικές παρατάξεις να πράξουν το καθήκον τους.

Η περίπτωση της κ. Μίτσι δεν είναι μοναδική. Εκατοντάδες συμπολίτες μας είναι άρρωστοι, ζούνε μόνοι τους μέσα στην εγκατάλειψη, την πλήρη στέρηση και την απόγνωση ενώ η δημοτική αρχή απουσιάζει!…

ΠΟΤΕ κ. ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΕ ΘΕΣΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟ 4ΩΡΟ;

Μπορεί η κοινωνική υπηρεσία του αντιδημάρχου κ Σπυρόπουλου να είναι στην περίπτωση μας ασάλευτη και άφαντη, αλλά όπως μας πληροφορεί η πινακίδα που έχει αναρτήσει στο ΚΑΠΗ Αγ. Σοφίας ο κ. Σπυρόπουλος. Η διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής για το Κοινό λειτουργεί μόνο από τις 9 έως στις 13.00!…. Γιατί τις άλλες ώρες τι κάνει αυτή η διεύθυνση; Από πότε άραγε νομοθετήθηκε η 4ωρη εργασία στους Δήμους κ. αντιδήμαρχε και δεν το ξέραμε; Και γιατί άραγε το τμήμα Πρόνοιας δέχεται τους πολίτες μόνο Τρίτη και Πέμπτη;

Δ. Σουλιώτης

Υπεύθυνος ΚΙΦΒ

6977-747431