Καταιγίδες-χιόνια-πάγος: Δείτε πως θα προστατευτείτε!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οι καταιγίδες, τα χιόνια και ο πάγος απαιτούν προσοχή ώστε να μην γεμίσουν τα νοσοκομεία με κατάγματα και θύματα τροχαίων ατυχημάτων...

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας συστήνει προσοχή σε πεζούς και οδηγούς όταν βρέχει πολύ έντονα ή χιονίζει ή υπάρχει πάγος στους δρόμους και τα πεζοδρόμια.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μετακινούνται κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας (μετά την ανατολή του ηλίου), να αποφεύγουν τις μετακινήσεις κατά τις πρώτες πρωινές και κατά τις νυκτερινές ώρες, να οδηγούν ήπια και να αποφεύγουν τις απότομες αλλαγές πορείας και ταχύτητας.

Πρέπει επίσης να ελέγχουν την καλή λειτουργία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών του οχήματος σας (φωτισμός, καθαριστήρες, σύστημα εξάχνωσης και κλιματισμού), να έχουν πάντα αντιολισθητικές αλυσίδες στο όχημά τους και να οδηγούν αμυντικά και συνετά.

Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εκδόθηκαν οι εξής οδηγίες για όσους διαμένουν σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (γλάστρες, σπασμένα τζάμια) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (κάτω από μπαλκόνια).
-Να ακολουθούν, δε, πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία.

Χιονοπτώσεις
Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

-Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
-Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
-Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
-Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία.

Αν μετακινούνται πεζοί:

-Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

-Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση,  συνθήκες παγετού).