Καταδίκη γνωστού γυναικολόγου των Αθηνών για ιατρική αμέλεια

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών καταδίκασε σε δεύτερο βαθμό γνωστό γυναικολόγο των Αθηνών, και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών για ιατρική αμέλεια, για υπόθεση πρόκλησης σωματικής βλάβης από αμέλεια σε νεογνό κατά τη διάρκεια του τοκετού. Το παιδί κατέστη τετραπληγικό.

Η έγκυος είχε υποβληθεί στον απαιτούμενο προγεννητικό έλεγχο και σε όλες τις εξετάσεις για μεταβολικά νοσήματα, χωρίς, όμως καμία παθολογική ένδειξη. Ο τοκετός ξεκίνησε φυσιολογικά όμως η κάθοδος του εμβρύου και η πρόοδος του τοκετού καθυστερούσε, κάτι που ενώ σύμφωνα με τους ιατρικούς κανόνες θα έπρεπε εγκαίρως να οδηγήσει σε καισαρική.

Tόσο οι συγγενείς της επιτόκου, όσο και η ίδια, του ζητούσαν να προχωρήσει σε καισαρική τομή, τελικώς όμως ο καταδικασθείς γυναικολόγος προχώρησε στην εφαρμογή άλλων μεθόδων πλην της καισαρικής τομής, και τελικά χρησιμοποίησε «βεντούζα» για να βγάλει το μωρό.

Το αποτέλεσμα ήταν να γεννηθεί ένα κοριτσάκι χωρίς σφυγμό το οποίο διασωληνώθηκε άμεσα, του έγιναν καρδιακές μαλάξεις και μεταφέρθηκε διασωληνωμένο στη ΜΕΝΝ του Ιδιωτικού Κέντρου όπου γεννήθηκε. Τελικά δεν κατέστη δυνατό να σωθεί η εγκεφαλική του λειτουργία.