Κατά δεκάδες σπεύδουν στα νοσοκομεία των νησιών οι πρόσφυγες για να μεταφερθούν ως βαριά ασθενείς στην Αθήνα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το ύστατο "επιχείρημα" για να μεταφερθούν στην Αθήνα από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όσοι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί σε αυτά, είναι να παριστάνουν τους σοβαρά ασθενείς! Όσοι λοιπόν γνωρίζουν ότι πάσχουν από κάτι, σπεύδουν να πάνε στο τοπικό νοσοκομείο και να "τα παίξουν όλα για όλα" για μια θέση στο αεροπλάνο για την Αθήνα όπου αρνούνται να πιστέψουν ότι πάλι θα εγκλωβιστούν! Μέσα στους πονεμένους αυτούς ανθρώπους είναι βέβαια και κάποιοι που στην πραγματικότητα χρίζουν εξειδικευμένων χειρουργείων και θεραπειών και δικαιούνται να λάβουν την βοήθεια που ζητούν σε ένα κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας. Όπως και να έχει όμως, στις εφημερίες και τα ΤΕΠ των νοσοκομείων του ανατολικού Αιγαίου, τα περιστατικά των προσφύγων και μεταναστών που αναγκαστικά υποβάλλονται σε σωρεία εξετάσεων, είναι όλο και περισσότερα, καθώς αν δεν πιστοποιηθεί πέραν πάσης αμφιβολίας η σοβαρότητα της κατάστασής τους και ότι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο τοπικό νοσοκομείο, δεν μπορούν να μεταφερθούν στην πρωτεύουσα.

Τις τελευταίες ημέρες, την παρέμβαση της διοίκησης του «Σκυλίτσειου» Νοσοκομείου προκάλεσε το δημοσίευμα του Ισλανδού δημοσιογράφου Benjamin Julian, που δημοσίευσε το politischios.gr, σχετικά με τον αγώνα που δίνει ο 44χρονος Mohamed Azantin για να κρατηθεί στη ζωή. Ο άνθρωπος αυτός πάσχει από κάποιο σπάνιο σύνδρομο που κρατάει τα πόδια του λυγισμένα προς τον κορμό ενώ παράλληλα παρουσίασε και οξεία κοιλία για την οποία χειρουργήθηκε.

Η ανακοίνωση αναφέρει:
Ο Κος Azantin Mohamed, 44 ετών, πρόσφυγας με προϋπάρχουσα βαριά αναπηρία νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου «Σκυλίτσειο», από 23/03/2016 στη Χειρουργική Κλινική, λόγω οξείας χειρουργικής κοιλίας (γενικευμένη πυώδης περιτονίτιδα).
Αντιμετωπίσθηκε χειρουργικά και κατά την διάρκεια της νοσηλείας του έχει εμφανίσει σημαντικές επιπλοκές οι οποίες σχετίζονται με την προϋπάρχουσα αναπηρία του, τον αρνητισμό του σε πολλούς ιατρικούς χειρισμούς και με την βαρύτητα της παρούσας νόσου. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να παρουσιάσει ασταθή γενική κατάσταση με καθημερινό κίνδυνο για τη ζωή του (νοσηλεύθηκε χαρακτηριστικά σε δύο περιόδους μετεγχειρητικά στην ΜΑΦ του Νοσοκομείου μας).
Υπ’ αυτές τις συνθήκες και δεδομένου ότι δεν υπήρχε απόλυτη ένδειξη διακομιδής (έλλειψη φαρμάκων, ιατρικών μέσων ή/και εξειδικευμένων ιατρών) αποφασίσθηκε η συνέχιση της νοσηλείας του στο Γ.Ν.Χίου «Σκυλίτσειο».
Ο ασθενής σιτίζεται από του στόματος είναι απύρετος και στο χειρουργικό τραύμα έχει γίνει εφαρμογή αντλίας κενού για ταχύτερη επούλωση.
Καθημερινά η αντιμετώπιση γίνεται με την ιατρική γνώση και δεοντολογία και κατά τον ίδιο τρόπο που θα αντιμετωπιζόταν κάθε Έλληνας πολίτης με αντίστοιχα προβλήματα υγείας.
Τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών είναι κατά την παρούσα φάση νοσηλείας του να σταθεροποιηθεί η κατάσταση του, εξετάζεται δε υπό αυτές τις συνθήκες, η μεταφορά του στο μέλλον σε κέντρο των Αθηνών για περαιτέρω εξειδικευμένη αντιμετώπιση (πλαστική χειρουργική κλπ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν