Κατά 49% αυξήθηκαν οι κλήσεις στη Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης ασθενών με ρευματικά νοσήματα

  • Γιάννα Σουλάκη
Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης
Κατά 49% αυξήθηκαν οι κλήσεις στην Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) το 2018 σε σχέση με το 2017.

Ταυτόχρονα, προσπαθώντας να γίνει μία συνολική αξιολόγηση των υπηρεσιών στην Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης παρατηρήθηκε μέσα από την καταγραφή, ότι από το 2008 έως το 2018 η αύξηση των κλήσεων έφτασε στο απροσδόκητο 250%.

Από το σύνολο των καλούντων, το μεγαλύτερο ποσοστό αφορούσε την Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, και σε μικρότερο ποσοστό τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο, την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα, την Ψωριασική Αρθρίτιδα, την Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα, το Σύνδρομο Sjogren, την Ινομυαλγία, την Οστεοαρθρίτιδα, και το Σκληρόδερμα. Οι κλήσεις που αφορούσαν άτομα με άλλα ρευματικά νοσήματα άγγιζαν το 7%, ενώ χωρίς διάγνωση το 9% και με πολλαπλή διάγνωση το 3%.

Τα θέματα ψυχικής υγείας (καταθλιπτικό συναίσθημα, άγχος, δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις) ήταν το αποκλειστικό θέμα του 38% των κλήσεων. Παράλληλα, το 22% των κλήσεων σχετίζονταν με ζητήματα ιατρικής φροντίδας (πρόσβαση στη θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ), το 11% εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα όπως η απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας ή η διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας και τέλος, το 29% ζητήματα που αφορούσαν την λειτουργία του συλλόγου.

Οι κύριες πηγές πληροφόρησης για το Ψυχοκοινωνικό Πρόγραμμα Υποστήριξης και την Τηλεφωνική Γραμμή ήταν το διαδίκτυο, οι δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ και οι εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις.

Τριπλασιάστηκαν οι ατομικές συνεδρίες

Τέλος, η συνεχής αυξητική τάση της τηλεφωνικής γραμμής, επηρέασε πολύ θετικά και τις άλλες δράσεις που περιλαμβάνονται στο Ψυχοκοινωνικό Πρόγραμμα Υποστήριξης της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. Οι ατομικές συνεδρίες που πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. σχεδόν τριπλασιάστηκαν (από 49 το 2017 έφτασαν τις 123 το 2018) και οι συναντήσεις των ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης διπλασιάστηκαν.

Η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης (210 8237302) απευθύνεται σε περίπου 2.500.000 συνανθρώπους μας που πάσχουν από κάποια πάθηση του μυοσκελετικού συστήματος και τις οικογένειες, τους φίλους/φροντιστές τους και παρέχει έναν εναλλακτικό τρόπο υπηρεσιών, ο οποίος είναι άμεσος, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, με δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα που δυσκολεύονται να μετακινηθούν λόγω σωματικής αδυναμίας, έλλειψης χρόνου, ή απομακρυσμένου τόπου διαμονής αλλά και σε αυτούς που δυσκολεύονται να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με τον επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Οι Επαγγελματίες Υγείας που υποστηρίζουν το Ψυχοκονωνικό Πρόγραμμα Υποστήριξης είναι η κα Νικολέττα Κουσουρή, ψυχολόγος/ψυχοθεραπεύτρια και ο κος Κωνσταντίνος Σαμαράς, ψυχολόγος/ψυχοθεραπευτής. Η γραμμή έχει πανελλαδική εμβέλεια και δέχεται αιτήματα καθημερινά (Δευτέρα με Παρασκευή 10.00 – 20.00) που απαντώνται άμεσα ή κατόπιν ραντεβού από ειδικά εκπαιδευμένους ψυχολόγους. Χορηγός της λειτουργίας της Γραμμής για το 2018 ήταν η φαρμακευτική εταιρεία Genesis Pharma.