Καρκίνος του μαστού: Πιο αποτελεσματική ανίχνευση μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τεχνητή νοημοσύνη
Μια από τις πιο αποτελεσματικές χρήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται.

Το συνεχώς αυξανόμενο κύμα της τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) συνεχίζει να επεκτείνεται στον τομέα της ιατρικής, καθώς αρκετές κλινικές σε όλον τον κόσμο αρχίζουν να πειραματίζονται με την ΤΝ για να βοηθήσουν τους γιατρούς να ανιχνεύσουν τον καρκίνο του μαστού.

Η Ουγγαρία υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους και πρώτους χρήστες της εν λόγω μεθόδου, καθώς τουλάχιστον πέντε νοσοκομεία ή κλινικές που πραγματοποιούν χιλιάδες σαρώσεις καρκίνου του μαστού ετησίως χρησιμοποιούν προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης από το 2021, σύμφωνα με τους New York Times. Η επιτυχία της χρήσης ΤΝ για την ανίχνευση καρκίνου στις ουγγρικές κλινικές έχει εμπνεύσει γιατρούς στην Αγγλία, τη Σκωτία και τη Φινλανδία να πειραματιστούν επίσης με την τεχνολογία, σύμφωνα με τους Times.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι και η οποία χαρακτήρισε την ικανότητα ενός προγράμματος ΤΝ να εντοπίζει τον καρκίνο του μαστού σε 250.000 σαρώσεις, η μέθοδος βρέθηκε ότι είναι εξίσου αποτελεσματική, αν όχι περισσότερο, από έναν άνθρωπο ακτινολόγο και ήταν επίσης σε θέση να διαβάζει σαρώσεις πιο γρήγορα συνολικά.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ενσωμάτωση τεχνολογιών ΤΝ στον ιατρικό τομέα θα μπορούσε να μειώσει τον φόρτο εργασίας των ακτινολόγων με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που μπορεί να παρέχει μια δεύτερη γνώμη γρήγορα και με ακρίβεια.

Οι εταιρείες αναπτύσσουν τέτοια προγράμματα εδώ και χρόνια, καθώς οι υπάρχουσες τεχνολογίες ΤΝ γίνονται ολοένα και πιο ικανές για πιο σύνθετες εργασίες.

Ένας γιατρός που μίλησε στους Times είπε ότι τα συστήματα ΤΝ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη του ανθρώπινου λάθους, που προκαλείται από την κόπωση, καθώς οι άνθρωποι ακτινολόγοι θα μπορούσαν να “χάσουν” τον απειλητικό για τη ζωή καρκίνο σε μια σάρωση, διότι εργάζονται σε πολύωρες βάρδιες.

Ένας άλλος είπε στους Times ότι σοκαρίστηκε με το πόσο αποτελεσματικά ήταν τα προγράμματα ΤΝ, αφού δοκίμασε το σχετικό λογισμικό σε μερικές από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις της καριέρας του, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων στις οποίες άλλοι ακτινολόγοι δεν είχαν εντοπίσει σημάδια καρκίνου σε μια σάρωση, ενώ το πρόγραμμα ΤΝ εντόπισε σωστά τον καρκίνο κάθε φορά.

Ωστόσο, αρκετοί γιατροί και ειδικοί επί της ΤΝ είπαν στους Times ότι η εν λόγω τεχνολογία δεν θα αντικαταστήσει ποτέ τους γιατρούς, αλλά θα χρησιμοποιηθεί βοηθητικά, για παράδειγμα, ζητώντας από έναν ή δύο γιατρούς να αξιολογήσουν σαρώσεις για να αναζητήσουν καρκίνο και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν ένα σύστημα ΤΝ, για να ελέγξουν ξανά οτιδήποτε μπορεί να τους έχει διαφύγει.

“Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα αντικαταστήσει ποτέ έναν γιατρό”, είπε στους Times ο Peter Kecskemethy, επιστήμονας υπολογιστών και συνιδρυτής μιας εταιρείας που αναπτύσσει τα προγράμματα ΤΝ, που βοηθούν τους γιατρούς.

Πηγή: https://www.businessinsider.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης εντοπίζει τον καρκίνο του πνεύμονα με διπλάσια αποτελεσματικότητα

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κάνει σε ένα λεπτό πρόγνωση του καρδιαγγειακού κινδύνου από τα μάτια

Αλτσχάιμερ: Έγκαιρη διάγνωση με μια μόνο μαγνητική εξέταση εγκεφάλου, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει καλύτερα από τους γιατρούς αν και πότε ένας ασθενής θα πάθει καρδιακή ανακοπή

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει τη διάγνωση του διαβήτη

Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει πια διαγνώσεις των καταγμάτων το ίδιο καλά με τους ορθοπεδικούς

Τεχνητή Νοημοσύνη για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου

φωτό: iStock