Καρκίνος: Πώς προστατεύονται οι άντρες από εμβόλιο για τον καρκίνο… της μήτρας

  • Iatropedia
Ο εμβολιασμός των αγοριών κατά του ιού HPV, που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες, τους προστατεύει από την ανάπτυξη καρκίνων τα επόμενα χρόνια της ζωής τους, σύμφωνα με ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vrije Universiteit (VU) στο Άμστερνταμ.

Ο HPV μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και στην Ολλανδία προσφέρονται δωρεάν εμβολιασμοί κατά της ασθένειας στα κορίτσια τα τελευταία έξι χρόνια. Αυτό το πρόγραμμα εμβολιασμού φαίνεται πως είχε μια έμμεση επίδραση και στους άνδρες.

Όταν το 60% των κοριτσιών έχουν εμβολιαστεί, όπως έχει ήδη συμβεί στην Ολλανδία, ο κίνδυνος οι ετεροφυλόφιλοι άντρες να προσβληθούν από τον ιό HPV πέφτει κάτω από το 53%, λένε οι ερευνητές.

Περίπου το 30% των περιπτώσεων του καρκίνου του φάρυγγα και το 85% των καρκίνων του πρωκτού προκαλούνται από τον ιό HPV, λένε οι ερευνητές. Υπήρχαν περίπου 550 περιπτώσεις αυτών των καρκίνων στην Ολλανδία το τελευταίο έτος.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις πιθανές επιπτώσεις ενός προγράμματος του ίδιου εμβολιασμού και για τα αγόρια. Διαπίστωσαν ότι είναι δυνατόν αυτοί οι εμβολιασμοί να μειώσουν την πιθανότητα και στα αγόρια για εκδήλωση κάποιου τύπου καρκίνου σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ωστόσο, θεωρούν ότι ένα πρόγραμμα εμβολιασμού των έφηβων αγοριών θα είναι οικονομικά βιώσιμο μόνο αν το κόστος είναι κάτω από 100€ ανά δόση, σύμφωνα με την σχετική έκθεση.

Κυβερνητικοί εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας έκαναν έκκληση ώστε το πρόγραμμα εμβολιασμού να επεκταθεί και σε αγόρια και έχει ήδη συμπεριληφθεί στην ημερήσια ατζέντα του σχετικού γνωμοδοτικού συμβουλίου του ολλανδικού υπουργείου υγείας.

Η ίδια πρακτική έχει ήδη εισαχθεί στην Αυστραλία.

Η έρευνα του πανεπιστημίου VU δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal.

http://www.dutchnews.nl/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα πάντα για τον τράχηλο της μήτρας, ποιες ασθένειες πρέπει να προσέχουμε

Ποια τα ύποπτα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος;