Καρκίνος μαστού: όχι πάντα χημειοθεραπείες

  • Iatropedia
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη μπορεί οι χημειοθεραπείες να μην ενδείκνυνται για όλες τις ασθενείς με καρκίνο μαστού και να απαιτείται μόνο ορμονοθεραπεία.

Τις δεκάδες παρενέργειες που προκύπτουν από τις χημειοθεραπείες μπορεί να γλιτώσουν χιλιάδες γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού εάν διαπιστωθεί με ειδική πολυγονιδιακή ανάλυση ότι η περίπτωσή τους μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με ορμονοθεραπεία.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που ανακοινώθηκε στο Πανευρωπαϊκό Διεπιστημονικό Συνέδριο για τον Καρκίνο 2011 που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, τα αποτελέσματα της κλινικής εμπειρίας από τη χρήση της πολυγονιδιακής ανάλυσης, στις περιπτώσεις με ορμονο-ευαίσθητο καρκίνο του μαστού, έδειξαν ότι μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των ασθενών που χρειάζονται αντιμετώπιση μόνο με Ορμονοθεραπεία και να τις ασθενείς από τη Χημειοθεραπεία και τις παρενέργειες που τη συνοδεύουν.

Τα αποτελέσματα παρουσιάσθηκαν από τον έλληνα Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού κ. Χρήστο Μαρκόπουλο.

Σύμφωνα με τον κ.Μαρκόπουλο ‘‘στις ασθενείς που παρουσιάζουν ορμονο-ευαίσθητο καρκίνο του μαστού (καρκίνος με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς) και ενδιάμεσα χαρακτηριστικά «επιθετικότητας» των κυττάρων του, δεν είναι ξεκάθαρο εάν μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνον με Ορμονοθεραπεία ή χρειάζονται και Χημειοθεραπεία σύμφωνα με τις έως πρόσφατα «κατευθυντήριες οδηγίες» για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Τελευταία, σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται η χρησιμοποίηση της πολυγονιδιακής ανάλυσης που μπορεί να βοηθήσει στη λήψη των θεραπευτικών αποφάσεων».

Τα ευρήματα από την ανάλυση των αλλαγών στις θεραπευτικές αποφάσεις σε 101 Ελληνίδες ασθενείς με καρκίνο μαστού που ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία, ανέδειξαν ότι η χρήση της ανάλυσης είχε ως αποτέλεσμα τη χορήγηση χημειοθεραπείας στο 28,7% των γυναικών και την αποφυγή της στο 71,3%, οι οποίες αντιμετωπίσθηκαν μόνον με Ορμονοθεραπεία.