Καρκίνος λάρυγγα: Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

  • Iatropedia
Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του λάρυγγα συμβαίνουν σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Το πιο συχνό πρώτο σύμπτωμα είναι μια επίμονη βραχνή φωνή. Πολλές περιπτώσεις διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο, όταν υπάρχει μια καλή πιθανότητα ίασης. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τα ύποπτα συμπτώματα του καρκίνου του λάρυγγα.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης του καρκίνου του λάρυγγα όπως:

– Είναι πιο συχνός σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν άτομα άνω των 60 ετών.

– Το κάπνισμα.

– Το αλκοόλ

– Η κακή διατροφή μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου, ιδιαίτερα αν απουσιάζουν ορισμένες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.

– Η μακροχρόνια έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες, όπως οι αναθυμιάσεις ή οι ρύποι που μπορεί να ερεθίσουν το λάρυγγα

– Ο Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του λάρυγγα.

Η βραχνάδα στη φωνή είναι συχνά το πρώτο σύμπτωμα Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι με βραχνάδα δεν έχουν καρκίνο, αλλά πιθανότατα μια λοίμωξη του λάρυγγα. που συνήθως υποχωρεί μέσα σε μια εβδομάδα. Αν παρατηρήσετε την βραχνάδα να συνεχίζεται και πέραν των 4εβδομάδων, καλό είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για περαιτέρω εξετάσεις.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν όσο μεγαλώνει ο όγκος στο λάρυγγα είναι: ένας κόμπο στο λαιμό, πόνος στο λαιμό κατά την κατάποση, δυσκολία στην αναπνοή. Εάν ο καρκίνος εξαπλώνεται σε τοπικούς λεμφαδένες (λεμφαδένες), τότε οι αδένες στο λαιμό θα πρηστούν.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr