Καρκινοπαθείς σε αναμονή λόγω έλλειψης προσωπικού!

  • Iatropedia
Ακόμη και ασθενείς με καρκίνο αναγκάζονται να περιμένουν για να λάβουν ιατρικές υπηρεσίες ενώ κάποιοι άλλοι χάνουν ακόμη και τη ζωή τους λόγω περιορισμένων κονδυλίων αλλά και έλλειψης προσωπικού σε ένα σύστημα υγείας που καταρρέει, καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Σύμφωνα με τον κ.Πάνο Παπανικολάου μέλος της ΟΕΝΓΕ χάνονται ανθρώπινες ζωές επειδή δεν παρέχονται ορθές υπηρεσίες υγείας και δεν υπάρχουν υλικά για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο.

Ωστόσο τις καταγγελίες αυτές διαψεύδει το υπουργείο Υγείας καθώς όπως δήλωσε ο Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος, δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη καταγγελία ή στοιχείο που να επιβεβαιώνει τη συγκεκριμένη πληροφορία.

Μέσα σ αυτό το κλίμα γιατροί και εργαζόμενοι κλιμακώνουν τις επισχέσεις εργασίας αφού εκτός των άλλων περιμένουν να πληρωθούν εφημερίες και υπερωρίες.

Άλλωστε οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ περιγράφουν με τα πιο γκρίζα χρώματα τις συνθήκες στα δημόσια νοσοκομεία, δεδομένου ότι βλέπουν καθημερινά τον κίνδυνο ακόμη και ολικής κατάρρευσης του συστήματος δημόσιας υγείας.

Ενδεικτικά τραγικές είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό στις ΜΕΘ, ενώ μεγάλες είναι οι ανάγκες και για ιατρούς, λόγω των κενών που έχουν δημιουργήσει οι συνταξιοδοτήσεις και το πάγωμα των προσλήψεων.

Σύμφωνα με το μέλος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, Πάνο Παπανικολάου, πολύτιμο χρόνο χάνουν καρκινοπαθείς που χρειάζεται να περιμένουν έως και τρεις μήνες για ακτινοθεραπεία. Επίσης, στις ΜΕΘ αντί για έναν νοσηλευτή ανά κρεβάτι και άλλους δύο εντός της Μονάδας, σε αρκετά νοσοκομεία αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής ανά τρεις και τέσσερις κλίνες.

Την ίδια ώρα, το μειωμένο προσωπικό μεταφράζεται σε ενδεχόμενη μεγαλύτερη διασπορά των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, ενώ οι ελλείψεις σε υλικά συνεχίζουν να αποτελούν σοβαρό εμπόδιο στην αποτελεσματική θεραπεία των ασθενών.

Ενδεικτικά στο «Σωτηρία», σύμφωνα με τους εργαζόμενους, μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε αντιδραστήρια, με αποτέλεσμα τα αποτελέσματα εξετάσεων, από τρεις ημέρες, να βγαίνουν σε δύο εβδομάδες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι νοσοκομειακοί γιατροί αποφασίζουν τη γενίκευση των επισχέσεων εργασίας. Ήδη, γιατροί σε 17 νοσοκομεία στην Αττική και 20 στην περιφέρεια είναι σε επίσχεση και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προστεθούν άλλα τρία.

Πάντως, με ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) υποστηρίζει πως «καταβλήθηκαν σοβαρές προσπάθειες εκ μέρους των νοσοκομειακών γιατρών να κρατηθούν ανοιχτά τα Νοσοκομεία, ιδιαίτερα στη δεδομένη συγκυρία που η κρίση μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Όμως η αφερεγγυότητα του υπουργείου Υγείας που αφήνει απλήρωτες τις τακτικές εφημερίες των γιατρών από το Δεκέμβριο και τις πρόσθετες από τον περσινό Ιούνιο έχει προκαλέσει κλίμα εξέγερσης».

Να σημειωθεί ωστόσο ότι στη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των Νοσοκομειακών Γιατρών με τον ΓΓ του Υπουργείου Υγείας, Ν. Πολύζο, ο τελευταίος επανέλαβε τη δέσμευση για πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών του Δεκεμβρίου, στις 27 ή 29 του Μαρτίου και τα ποσά του Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου στις 12 Απριλίου. Οι γιατροί εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο επαρκούν τα ανακοινωθέντα ποσά για την πλήρη κάλυψη των εφημεριών, για το οποίο ο κ. Πολύζος φέρεται να άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εξεύρεσης πρόσθετων κονδυλίων, ζητώντας παράλληλα από τους γιατρούς να σταματήσουν τις επισχέσεις.