Καρκινοπαθείς χωρίς φάρμακα! Αναζητούν θεραπείες και εμβόλια για τα παιδιά τους

  • Iatropedia
Στην αναζήτηση φαρμάκων για τον καρκίνο έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα δεκάδες πάσχοντες από καρκίνο που είναι ανασφάλιστοι. Μην έχοντας τι άλλο να κάνουν προσφεύγουν στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Χιλιάδες δωρεάν φάρμακα προσέφεραν τα μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Αυξάνονται μέρα με την ημέρα οι οικογένειες με βαριά πάσχοντες ακόμη και με παιδιά τα οποία αδυνατούν να κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια αφού οι υγειονομικές υπηρεσίες τους κλείνουν την πόρτα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ.Πατούλη το 16.4% των ασθενών που επισκέφθηκαν το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής , τους τελευταίους εννέα μήνες, ήταν καρκινοπαθείς (890 ασθενείς από τους 5400) και είναι τραγικό το γεγονός ότι στο 40% των ασθενών η διάγνωση της νόσου έγινε από τους γιατρούς του Ιατρείου.

Από το σύνολο των καρκινοπαθών το 70% χρήζει χειρουργικής επέμβασης, ενώ το 30% πρέπει να ενταχθεί σε χημειοθεραπευτικά πρωτόκολλα. Από αυτούς που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης, οι περισσότεροι είναι προχωρημένου σταδίου και δυστυχώς δεν διαθέτουν βιβλιάριο υγείας αφού πλέον δεν εργάζονται.

Την ίδια ώρα πάνω από 3.000 οικογένειας αδυνατούν να βρουν χρήματα για να αγοράσουν τα απαραίτητα εμβόλια για τα παιδιά τους, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο στην περιοχή της Αθήνας έχουν ήδη γίνει 2.327 εμβολιασμοί, στην πλειονότητα τους σε βρέφη, ενώ οι ανάγκες που προέκυψαν από την καταγραφή των εμβολιαστικών ελλείψεων στα παιδιά ξεπερνούν συνολικά τα 10.000 εμβόλια .

Όπως προέκυψε από τους ελέγχους, το 36% των παιδιών είναι ελληνικής καταγωγής ενώ σε 28 παιδιά (8.8.%) δεν υπήρχαν καθόλου βιβλιάρια υγείας και κατά πάσα πιθανότητα δεν είχαν εμβολιαστεί ποτέ.

Στις ακριτικές περιοχές της άγονης νησιωτικής γραμμής, ( Θηρασιά, Ψαρά, Οινούσσες, βόρεια Χίο και Σαντορίνη) το 80% των παιδιών που εμβολιάστηκαν ήταν ελληνικής καταγωγής.

Οι τεράστιες ανάγκες του ανασφάλιστου πληθυσμού για φάρμακα και εμβόλια οδήγησε τα μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) να χορηγήσουν δωρεάν σκευάσματα για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών ενώ σε συνεργασία με το Ογκολογικό Τμήμα της Γ' Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου ΣΩΤΗΡΙΑ ξεκίνησε με την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Συρίγου, η δευτεροβάθμια στήριξη των ογκολογικών ασθενών του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής όπου θα δίνονται δωρεάν χημειοθεραπευτικά φάρμακα και θα νοσηλεύονται όταν αυτό απαιτείται .