Καρδιολόγοι: Προσοχή στους καρδιοπαθείς που έζησαν την πύρινη λαίλαπα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Προειδοποίηση για αυξημένα προβλήματα στους καρδιοπαθείς στις περιοχές που υπέστησαν καταστροφή από τις πυρκαγιές, έκαναν οι Ελευθεροεπαγγελματίες Καρδιολόγοι.

Λόγω των καταστροφών από τις πυρκαγιές η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι αυξημένη και οι καρδιοπαθείς ιδίως οι πάσχοντες από στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια έχουν αυξημένο κίνδυνο επιβάρυνσης της νόσου από την εισπνοή του επιβαρυμένου από την αιθάλη και τοξικές ουσίες αέρα.

Η Ένωσή μας συνιστά στους ασθενείς που κατοικούν στις περιοχές αυτές να συμβουλευτούν άμεσα τον θεράποντα ιατρό καρδιολόγο τους και καλούμε την πολιτεία να μεριμνήσει για την διενέργεια και δημοσιοποίηση των κατάλληλων μετρήσεων του περιβάλλοντος δίνοντας παράλληλα τις κατάλληλες οδηγίες στους κατοίκους των πληγέντων περιοχών.

Αυτά ανακοίνωσαν οι κ.κ. Φώτης Πατσουράκος, πρόεδρος της Ένωσης και Βασίλης Δημόπουλος, γενικός γραμματέας.

Το πρόβλημα

Οι πυρκαγιές δασών «παράγουν» κυρίως αιωρούμενα σωματίδια, μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στον άνθρωπο.

Συγκεκριμένα:

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να διαβρώσει ακόμα και υλικά.  Εξάλλου, μπορεί να ξεράνει τα φυτά ή  να περιορίσει την ανάπτυξή τους. Οι σημαντικότερες επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εμφανίζονται σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι ασθενείς με πνευμονολογικά και καρδιολογικά προβλήματα.