Καρδιολόγοι: Ο ρόλος μας είναι να θεραπεύουμε …όχι να ελέγχουμε δικαιολογητικά

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την διαμαρτυρία της για τον εξαναγκασμό των καρδιολόγων να ελέγχουν τα δικαιολογητικά των ασθενών που έχουν απολέσει το ΕΚΑΣ, προκειμένου να γίνει χρήση του δικαιώματός τους για μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, εξέφρασε η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ) στον ΕΟΠΥΥ.

Η αντίδραση του προέδρου της ΕΕΚΕ κ. Φωτίου Πατσουράκου προς την Υπεύθυνη Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ κα Παναγιώτα Λίτσα ήταν ακαριαία, αμέσως μετά την πληροφόρηση ότι τα ασφαλιστικά ταμεία κοινοποίησαν στον ΕΟΠΥΥ τα δικαιολογητικά που πρέπει να έχει κάθε ασφαλισμένος για να απαλλαχθεί από την επιβάρυνση της συμμετοχής στα φάρμακα.

Όπως αναφέρει στο σχετικό έγγραφο, «διαμαρτυρόμαστε εντόνως γιατί για μια ακόμη φορά οι ιατροί θα πρέπει να είναι λογιστές και παράλληλα ελεγκτές για να ελέγχουν συνεχώς τα δικαιολογητικά του κάθε ασθενή ανά ασφαλιστικό ταμείο για να διαπιστώσουν αν πρέπει να γράφουν 0% συμμετοχή στα φάρμακα».

Παράλληλα επαναλαμβάνει στην επιστολή του την πάγια πρόταση της Ένωσης, σύμφωνα με την οποία ο έλεγχος πρέπει να γίνεται από την ΗΔΙΚΑ και με την αναγραφή των φαρμάκων να φαίνεται αυτόματα αν δικαιούται ο ασθενής τη μηδενική συμμετοχή ή όχι.

Σύμφωνα με τον κ. Πατσουράκο, οι ιατροί «πρέπει να κάνουν το λειτούργημα τους και όχι να εφαρμόζουν λογιστικές πρακτικές και να μην καλούνται σε απολογία για μη ιατρικά θέματα για τα οποία την ευθύνη έχει η Πολιτεία».