Καρδιολογική Εταιρεία: Εκδήλωση για το κοινό στο Μετρό Συντάγματος στις 27 Σεπτεμβρίου

  • Ρούλα Τσουλέα
εκδήλωση
Οι ιατροί θα ενημερώνουν τους ενδιαφερομένους και θα αξιολογούν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο που διατρέχουν.

Ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό, με θέμα τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους, διοργανώνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) στις 27 Σεπτεμβρίου 2023 στην Αθήνα.

Η εκδήλωση διεξάγεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς. Θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Μετρό Συντάγματος, από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

Η ΕΚΕ καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία, ώστε να ενημερωθούν και να συμβουλευτούν τους  καρδιολόγους-ιατρούς για θέματα της καρδιαγγειακής τους υγείας.

Οι ιατροί θα τους παρέχουν κάθε ενημέρωση, αξιολογώντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο που διατρέχουν. Εάν χρειασθεί, θα γίνονται κάποιες βασικές καρδιολογικές εξετάσεις. Στο κοινό θα δίνονται χρήσιμες πληροφορίες και θα διανέμονται έντυπα για:

  • Το έμφραγμα του μυοκαρδίου
  • Τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων
  • Τον σωστό τρόπο μέτρησης της αρτηριακής πίεσης
  • Τον εντοπισμό της κολπικής μαρμαρυγής
  • Την σωστή διατροφή

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου και ευρύτερα οι καρδιαγγειακές νόσοι αποτελούν την πρώτη αιτία θνητότητας και νοσηρότητας παγκοσμίως. Η αρτηριακή υπέρταση, το κάπνισμα, η δυσλιπιδαιμία, ο διαβήτης, το άγχος, η παχυσαρκία είναι επιβαρυντικοί παράγοντες για την υγεία ανδρών και γυναικών κάθε ηλικίας.

Με δεδομένο ότι οι γνώσεις για την υγεία της καρδιάς σε μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού είναι ακόμα και σήμερα περιορισμένες ή λανθασμένες, η ΕΚΕ προσπαθεί διαχρονικά να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους πολίτες κάθε ηλικίας, ώστε να πάρουν στα χέρια τους την υγεία της καρδιάς τους.

Και επιδείξεις ΚΑΡΠΑ

Στην ίδια εκδήλωση θα γίνονται σε μαθητές επιδείξεις καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και χρήσης εξωτερικού απινιδωτή. Τις επιδείξεις θα κάνουν πιστοποιημένοι και έμπειροι εκπαιδευτές.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια της ΕΚΕ να ενημερωθούν οι πολίτες και για τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Στόχος της είναι να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά από μικρή ηλικία για τη σημασία των πρώτων βοηθειών και της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης.

Κατά την εκδήλωση θα γίνονται επίσης σύντομες παρεμβάσεις από  επώνυμους αθλητές-προπονητές και εκπροσώπους του Συλλόγου Ελλήνων  Ολυμπιονικών και του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυμναστηρίων. Οι παρεμβάσεις αυτές θα αρχίσουν στις 11.30 π.μ. Διοργανώνονται με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Αθλητισμού.

Οι συμμετέχοντες αθλητές θα αναδείξουν την αξία της ασφαλούς άθλησης και του υγιεινού τρόπου ζωής από μικρή ηλικία.

Χορηγοί της κοινωνικής εκδήλωσης της ΕΚΕ για την πρόληψη υγείας των πολιτών είναι οι εταιρείες MENARINI HELLAS, INNOVIS, GE HEALTHCARE, KARABINIS MEDICAL, PEGASUS, ΛΕΟΥΣΗΣ και RAINBOW WATERS